De Scope 12 checklist voor een veilige PV-installatie

Scope 12 checklist

Een wildgroei op de installatie, inspectie- en controlemarkt, deed de verzekeringen en marktpartijen doen besluiten om een gestandaardiseerde inspectiemethode in het leven te roepen: SCIOS Scope 12. Want stel je nou eens voor… Je investeert duizenden euro’s in een PV-installatie, om vervolgens je bedrijfspand in vlammen op te zien gaan. Door een defect of verkeerde montage kan dit zomaar gebeuren. Door je zonnestroominstallatie te laten keuren conform Scope 12, ben je verzekerd van een veilige installatie. Omdat wij vaak vragen krijgen, hebben we speciaal een Scope 12 checklist opgesteld.

scope 12 checklist

Nieuwe PV-installatie? Hier moet je aan denken: Scope 12 checklist

Iedere ondernemer denkt er waarschijnlijk wel eens over na: het laten plaatsen van zonnepanelen op het bedrijfspand. Ten eerste bespaar je op de steeds hoger wordende energiekosten, en daarnaast werk je ook nog eens mee aan een duurzamere wereld. Echter kleven er ook bepaalde risico’s aan een PV-installatie. Bekijk daarom eerst eens onderstaande Scope 12 checklist.

  • Kan je dak het aan?

De eerste stap van deze Scope 12 checklist klinkt waarschijnlijk wel logisch, maar lang niet iedereen stelt zichzelf deze belangrijke vraag. Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen komt er namelijk een behoorlijk extra gewicht op je dak terecht. Een PV-installatie bestaat onder meer uit zonnepanelen, een dragende constructie, ballast, kabels en kabelgoten. Bovendien zorgen de weersomstandigheden zoals regen en wind voor extra druk. Door vooraf een constructieberekening te maken, weet je direct of je dak de plannen aan kan. Daarnaast is het belangrijk om rekening ermee te houden dat het niet slim is om zonnepanelen op een dak te plaatsen waar makkelijk brandbare dakisolatie in zit.

  • Kies de juiste zonnepanelen

Er is ontzettend veel aanbod in zonnepanelen. Tegenwoordig worden er bepaalde zonnepanelen extreem goedkoop aangeboden tot behoorlijk prijzig. Je bepaald natuurlijk zelf hoeveel je wilt uitgeven. Zorg er wel voor dat de panelen het CE-keurmerk hebben. Het CE-keurmerk betekent dat de zonnepanelen voldoen aan de maatstaven van de Europese wetgeving.

Vaak is goedkoop helaas duurkoop. Wil je gaan voor kwaliteit? Kies dan zonnepanelen met een TÜV-keurmerk. Zonnepanelen krijgen alleen dit kwaliteitskeurmerk wanneer ze zijn getest op prestaties, opbrengst, veiligheid en levensduur.

  • Waar en hoe?

Laat je zonnestroominstallatie plaatsen door een erkend installateur. Zorg er voor dat de zonnepanelen op minimaal een halve meter van de dakrand worden geplaatst. Het gaat regelmatig mis doordat de zonnepanelen slordig worden geplaatst. Bij een harde wind komt de meeste druk te staan op de dakrand. In het ergste geval kan die druk ervoor zorgen dat je zonnepanelen gelift worden. Daarnaast moeten ze ook periodiek gecheckt worden. Door ze niet te dicht op elkaar te plaatsen, zorg je ervoor dat je er nog bij kunt.

Het brandgevaar moet zoveel mogelijk beperkt worden. Het is daarom handig om je dak te voorzien van brandveilig isolatiemateriaal. Bij nieuwbouw is dit een stuk eenvoudiger dan bij bestaande bouw. Door dit isolatiemateriaal te gebruiken, voorkom je dat het vuur zich snel kan verspreiden. De omvormers kunnen het best in een koele en schone ruimte worden geplaatst. Zorg ervoor dat je weinig tot geen brandbare spullen in deze ruimte hebt staan. Daarnaast is het ook van belang dat de wand van onbrandbaar materiaal is. Tot slot: hang rookmelders op, ter plaatse van de omvormers. Bij voorkeur omvormers gebruiken die voorzien zijn van ingeschakelde vlamboogdetectie.

  • Leg altijd de kabels in een kabelgoot / kabelladder
  • Denk aan vlamboogdetectie

Een vlamboog kan brand in een elektrische installatie voorkomen. Je kunt het zien als een stop in de stoppenkast. Dreigt er gevaar, dan schakelt hij het systeem uit. Vlamboogdetectie kan een brand in een vroeg stadium in de kiem smoren. Bij sommige zonnepanelen zit dit systeem er standaard in, bij andere zul je het los moeten kopen. Let op: denk er aan om de vlamboogdetectie in te schakelen. Standaard staat hij namelijk uit.

  • Laat de zonnestroominstallatie opleveren door een SCOPE 12 gecertificeerde inspecteur, conform het Technisch Document 18 (TD 18)
  • Laat je PV-installatie periodiek keuren

De laatste stap van deze scope 12 checklist: Je zonnepanelen periodiek laten keuren. Heb je de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, dan kan het zijn dat je verzekeraar een periodieke Scope 12 keuring verplicht stelt. De Scope 12 inspecteur inspecteert de gehele installatie op defecten en kwaliteit. Daarnaast controleert de inspecteur of de PV-installatie goed is gemonteerd en voldoet aan de landelijk verplichte kwaliteitsnormen.

Daarnaast doe je er verstandig aan om je panelen minimaal 1x per jaar te reinigen (verwijderen van vogelpoep en dergelijke). Controleer daarnaast ook of er uitwendig gebreken zijn. Voer deze controle ook uit na een hevige storm of hagelbui.

Meer informatie?

Heeft u plannen voor een nieuwe zonnestroominstallatie? Wilt u, of eist de verzekeraar, dat uw huidige PV-installatie een inspectie ondergaat? Houtman Inspectie B.V. voert graag uw Scope 12 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Chat openen
Whatsappen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Zoek je een prijs voor een Scope 12 inspectie?
Vul dan het offerte formulier in, en je ontvangt direct een offerte in je mail. Net zo handig toch?

Mocht je andere vragen hebben, dan hoor ik het graag!