Elektrisch gereedschap keuren

Elektrisch gereedschap keuren

De keuring van elektrisch gereedschap is van groot belang. Als werkgever hoor je te voldoen aan de Arbowet en ben je verplicht om jouw medewerkers met betrouwbare elektrische gereedschappen te laten werken. Het is volgens NEN 3140 de standaard.

Wat valt allemaal onder elektrisch gereedschap?

Elektrisch aangedreven arbeidsmiddelen zijn hulpmiddelen die bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden worden gebruikt. Al het elektrische gereedschap met een stekker zal moeten worden gekeurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boormachines, kettingzagen, breekhamers. Ook vallen elektrische werktuigen, apparaten, verlengsnoeren en andere hulp- en beschermingsmiddelen onder deze norm.

Is elektrische gereedschap keuren verplicht?

Ja, elektrische gereedschap keuren is verplicht. In de norm NEN 3140 staat dit beschreven. Ook verwijst de Arbowetgeving naar de NEN 3140 als de juiste inspectiemethode. De werkgever is verplicht zijn medewerkers met veilige apparaten te laten werken. Gereedschappen, installaties en machines hebben te maken met slijtage. Dit kan vroeg of laat tot gevaarlijke situaties leiden. Een NEN 3140 inspectie voorkomt de risico’s op bedrijfsongevallen. Er is een wettelijke verplichting om arbeidsmiddelen te keuren c.q. te inspecteren. Die verplichting is er op grond van de VCA-norm zelfs voor nieuw aangeschafte middelen.

verschil scope 8 en scope 10

Wie keurt het elektrisch gereedschap?

Voor het keuren van elektrisch gereedschap is er specifieke kennis en bepaalde apparatuur nodig. Alle elektrische arbeidsmiddelen, zowel installaties als gereedschap, dienen gekeurd te worden aan de hand van de NEN 3140 norm. De keuring moet door een deskundig en onafhankelijk inspectiebedrijf worden uitgevoerd. De inspecteurs van Houtman Inspectie zijn erkende en gecertificeerde NEN 3140 inspecteurs. Zij mogen dus het elektrisch gereedschap keuren. Wij helpen u hier dan ook graag bij.

Hoe vaak moet een bedrijf het elektrisch gereedschap keuren?

Ons advies is om elektrisch gereedschap minimaal één keer per jaar te keuren. Het Arbo-besluit geeft dit als richtlijn. Onze inspecteurs kijken in welke staat het gereedschap zich bevindt en wanneer een volgende keuring noodzakelijk is.  

Wat zijn de risico’s als je elektrische materiaal niet laat keuren

  • Ingebouwde veiligheidsfuncties werken niet meer;
  • Elektrocutie
  • Brandwonden als gevolg van vonkoverslag
  • Explosiegevaar
  • Letsel door wegschietende of bewegende delen
  • Gehoorschade
  • Trillingen

Wat gebeurd er met afgekeurd elektrisch materieel?

Deze zal het bedrijf moeten repareren. Vervolgens zal het gereedschap herkeurd moeten worden.

Wat kost een NEN 3140 keuring?

De kosten voor een NEN 3140 keuring zijn afhankelijk van diverse factoren. Neem contact met ons op via het contactformulier, e-mail of bel ons gerust. 

Met de NEN 3140 inspectie aan elektrische installaties:

  • Voldoet u aan de Arbowetgeving
  • Toont u aan dat een veilige werkomgeving voor u prioriteit heeft
  • Minimaliseert u het risico op incidenten en boetes

Waarom kiezen voor Houtman Inspectie?

Houtman Inspectie is een gespecialiseerd bedrijf in het uitvoeren van elektrotechnische inspecties. Wij zijn een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf. Maar wat maakt ons nou zo uniek? Houtman Inspectie is opgericht door Corné Houtman en heeft een team van ervaren en professionele inspecteurs. Wij zijn betrokken, open-minded, transparant en kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.

ik heb een scope 10 inspectie nodig

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven