NEN 1010 en NEN 3140 keuring

Iinspectie van bestaande en nieuwe elektrische installaties

scoop keuring

Specialist in NEN 1010 en NEN 3140 keuringen

Wil je jouw nieuwe of bestaande laagspanningsinstallatie laten keuren volgens NEN 3140 en/of NEN 1010? Houtman Inspectie verzorgt graag de keuring van je elektrotechnische installaties.

Wat is een NEN 3140 keuring?

NEN 3140 is de Nederlandse norm voor laagspanningsinstallaties. Deze norm stelt de minimale eisen aan het veiligheidsniveau van elektrische installaties. Als eigenaar of gebruiker moet je deze installatie periodiek laten keuren. Verzekeraars kunnen ook aanvullende eisen stellen om de elektrische installatie volgens NEN 3140 te laten inspecteren. NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande elektrische installaties. Hoewel de NEN 3140 keuring niet wettelijk verplicht is, is deze wel noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen. Lees hier meer over NEN 3140.

Wat is een NEN 1010 keuring?

De elektrotechnische installatiebranche kan er niet om heen: de NEN 1010, ook wel ‘’de laagspanningsnorm voor installaties’’. NEN 1010 is al jaren de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt onder de NEN 1010 norm. Daarnaast wordt de norm gebruikt voor controles en keuringen bij de oplevering van projecten. Lees hier meer over NEN 1010.

Zonnepanelen

Laat je PV-installatie volgens een SCIOS Scope 12 keuring door ons uitvoeren en u voldoet aan alle maatstaven voor de verzekeringen.

Brandveiligheid

Voldoe aan de wettelijke zorgplicht en eis van veel verzekeraars. Een geruststellende waarborg voor de veiligheid van installaties in gebouwen.

Veilige bedrijfsvoering

Het in kaart brengen van risico’s van het werken aan of met e-installaties. Zo werkt u aan de veiligheid van werknemers en hun installaties.

NEN

Voldoe aan de NEN-normen laat nieuwe  of bestaande e-installatie keuren door een onafhankelijke partij.

Houtman Inspectie is specialist in de elektrotechniek en verricht zowel NEN 1010 als NEN 3140 keuringen en inspecties. De NEN 1010 norm geldt voor nieuwe installaties, terwijl NEN 3140 wordt gebruikt voor bestaande installaties. Bij het ontwerpen en aanleggen van een elektrische installatie is de norm NEN 1010 van toepassing. De NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een elektrotechnische installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande installaties.

Een NEN 3140 keuring is niet verplicht. Echter staat er in de Arbowet dat werkgevers wel verplicht zijn om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor hun werknemers. Hierbij wordt ook verwezen naar de NEN 3140. Een periodieke keuring aan de hand van de NEN 3140 kan dus een goed hulpmiddel zijn om dit te waarborgen.

De kosten voor een NEN 3140 keuring zijn afhankelijk van diverse factoren. Neem contact met ons op via het contactformulier, e-mail of bel ons gerust.

Een NEN 1010 keuring is verplicht. Een nieuwe elektrische installatie moet voldoen aan de eisen van de NEN 1010 normering. Met een NEN 1010 inspectie kun je aantonen dat de installatie, op het moment van oplevering, voldoet aan de wettelijke eisen.

 

De kosten voor een NEN 1010 inspectie zijn afhankelijk van diverse factoren. Neem contact met ons op via het contactformulier, e-mail of bel ons gerust voor meer informatie.

 

Het uitvoeren van een NEN 1010 of NEN 3140 keuring door een onafhankelijk inspectiebedrijf kent een aantal voordelen:

 • Een NEN 1010 keuring toont aan dat je nieuwe elektrische installatie of de uitbreiding van je bestaande installatie voldoet aan de NEN 1010 norm. Dit voorkomt mogelijk gevaar en schade die tijdens de voltooiing van de installatie kunnen worden geconstateerd.
 • Een NEN 3140 keuring helpt je als werkgever of installatie-eigenaar aan te tonen dat je voldoet aan de wettelijke zorgplicht van de Arbowet. Het verhoogt de bedrijfszekerheid van de installatie en voorkomt mogelijk gevaar en/of schade.

Deze NEN 1010 en NEN 3140 inspecties mogen enkel worden uitgevoerd door een Vakbekwaam Persoon (VP) met de juiste deskundigheid. Houtman Inspectie is een onafhankelijk en SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf. Wij richten onze keuringen met name op het veilig gebruik van de elektrische installatie. Onze aandachtspunten zijn onder andere brandgevaar, aanrakingsgevaar en continuïteit. Veel voorkomende risico’s zijn:

 • Overbelasting
 • Condensvorming, vocht en vuil nabij de schakelkasten en andere delen van de installatie
 • Niet werkende aardlekschakelaars
 • Defecte stekkerdozen of wandcontactdozen
 • Defecte of losse contacten of kabels

Waar bestaat een inspectie uit?

Houtman Inspectie controleert de volledige elektrische installatie. Een keuring bestaat uit:

 • Controle van installatietekeningen (indien aanwezig)
 • Visuele inspectie van de elektrotechnische installatie
 • Benodigde metingen en beproevingen met gekalibreerde meetgereedschappen
 • Rapportage

NEN 1010 & 3140

Waarom kiezen voor Houtman Inspectie?

Houtman Inspectie is een gespecialiseerd bedrijf in het uitvoeren van elektrotechnische inspecties. Wij zijn een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf. Maar wat maakt ons nou zo uniek? Houtman Inspectie is opgericht door Corné Houtman en heeft een team van ervaren en professionele inspecteurs. Wij zijn betrokken, open-minded, transparant en kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.

verschil scope 10 en nen 3140

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op

Plannen om elektrische installaties te laten keuren? Vereist de verzekeraar een inspectie van de huidige elektrische installaties? Houtman Inspectie B.V. voert graag een NEN 3140 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.
Scroll naar boven