Scope 12: Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen: Scope 12

Wij krijgen regelmatig vragen over SCIOS Scope 12. Daarom hebben wij speciaal voor u een veelgestelde vragen pagina opgezet. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

SCIOS Scope 12 is keuringsmethode van zonnepanelen / pv-installaties. Zonnepanelen brengen namelijk risico’s met zich mee. Het komt helaas regelmatig voor dat zonnepanelen brand veroorzaken. Zo’n brand heeft vaak langdurige gevolgen voor uw gebouw en inboedel. Veel verzekeraars vragen daarom om een SCIOS Scope 12 keuring van de PV-installatie. Met een gekeurde en betrouwbare PV-installatie, is de kans op enorme schade een stuk kleiner. Daarnaast neemt de bedrijfszekerheid van de PV-installatie toe. Lees hier meer over SCIOS Scope 12.

Een Scope 12 keuring is een elektrische keuring van een zonnestroominstallatie. Tijdens de keuring worden allerlei onderdelen nauwkeurig geïnspecteerd. Denk hierbij aan de zonnepanelen, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkasten, strengen en connecteren. Tijdens de Scope 12 keuring kijkt de inspecteur dan naar de elektrische veiligheid en naar eventuele brandrisico’s.

Het is verstandig om uw zonnepanelen installatie te laten keuren conform Scope 12. Wij nemen een paar redenen met u door:

  1. Foutieve installatie

De installatiebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Echter is de kwaliteit van veel bedrijven vaak aan de magere kant, waardoor de schadelast steeds groter wordt. Met een opleveringinspectie van uw zonnepanelen kunnen fouten in de installatie worden opgespoord.

  1. Verzekerd van brandveiligheid

Een zonnestroominstallatie kan brandgevaar opleveren als er problemen zijn tijdens de installatie of wanneer er slechte verbindingen zijn. Een opleverinspectie en periodieke keuring van uw zonnepanelen zorgt ervoor dat je bent verzekerd van brandveiligheid.

  1. Slijtage en invloeden van seizoenswisselingen

De gemiddelde levensduur van zonnepanalen is ongeveer 25 jaar. Echter heeft een PV-installatie wel wat te verduren ieder jaar door de seizoenswisselingen. Door de jaren heen kunnen de zonnepanelen dus slijtage en beschadigingen oplopen. Veroudering en slijtage kunnen soms lijden tot gevaarlijke schade. Laat daarom uw zonnestroominstallatie (periodiek) keuren.

  1. Eis van verzekeraars

Er wordt door verzekeraars steeds vaker gevraagd om een inspectie van de zonnepanelen. De inspecteur moet hierbij een inspectierapport opstellen die u kunt inleveren bij de verzekeraar.

Een Scope 12 keurig is niet wettelijk verplicht. Echter kan een contractuele overeenkomst en/of een verzekeringsmaatschappij dit wel rechtelijk verplichten. Daarnaast wil u natuurlijk dat de veiligheid van uw PV-installatie zo goed mogelijk geregeld is.

Het Verbond van Verzekeraars zet in op een universele inspectie methode. Een Scope 12 keuring wordt de nieuwe norm en is echt specifiek gericht op de inspectie van zonnepanelen installaties.

De kosten voor een Scope 12 keuring zijn per installatie verschillend. De kosten zijn afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en omvormers u heeft. Daarnaast is het ook van belang dat wij uw zonnepanelen op een veilig manier kunnen bereiken. Bent u benieuwd naar wat uw kosten zijn voor een Scope 12 keuring van de zonnepanelen? Doe dan eenvoudig een offerte aanvraag met onze handige offerte tool!

Wanneer u kiest voor een bedrijf dat onafhankelijk is en dus zelf geen installaties aanlegt, weet u zeker dat de keuring onafhankelijk en goed wordt uitgevoerd. Een Scope 12 keuring mag alleen worden uitgevoerd door inspectiebedrijf die beschikken over een SCIOS Scope 12 certificaat. Klik hier om alle gecertificeerde bedrijven te zien.

Een inspecteur heeft vooraf een aantal gegevens nodig om te kunnen starten met een Scope 12 keuring:

  • Het legplan van de zonnepanelen;
  • Het ballastplan (hoeveel ballast kan er per vierkante meter op het dak)
  • Het kabelplan
  • Heeft u een installatie van 50+ zonnepanelen? Dan dient u een verklaring te hebben van het constructiebureau.
  • Installatiegegevens zoals installatieschema’s en tekeningen.

Door een periodieke Scope 12 keuring te laten uitvoeren kent u een aantal voordelen als installatie eigenaar of al beheerder:

  • Het voorkomen van mogelijke schade;
  • De bedrijfszekerheid van de installatie neemt toe;
  • Veiligheid van uw PV-installatie;
  • Maximaal rendement;
  • Met een onderhouds-/servicecontract wordt aan de keuringseis van verzekeraars voldaan;
  • U bent verzekert van een tijdige inspectie met vakkundig personeel.

Houtman Inspectie heeft een uniek concept gelanceerd: Een periodieke Scope 12 keuring en tegelijk reiniging van uw zonnepanelen. Met een onderhoudscontract wordt uw zonnestroominstallatie periodiek gekeurd conform Scope 12, mits de EBI is geweest, ook wel de eerste inspectie. Naast de keuring worden uw zonnepanelen gereinigd met speciale apparatuur. Meer informatie over dit onderhoudscontract? Klik dan hier!

De drie meest voorkomende problemen bij zonnepanelen installaties zijn:

  1. Brand door schade/defect aan de PV-installatie.
  2. Zonnepanelen kunnen van het dak afwaaien.
  3. Het dak kan het gewicht van de installatie niet dragen waardoor het dak kan instorten.

De inspecteur loopt de gehele PV-installatie na en voert verschillende metingen uit. Een PV-installatie bevat, naast natuurlijk de zonnepanelen, ook omvormers, optimizers, strengen, connectoren en bijbehorende meterkasten. Een Scope 12 keuring bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Controleren van de tekeningen, berekeningen en documenten;
  • Controleren of het elektrisch materiaal in overeenstemming is met de installatie-eisen;
  • Een visuele inspectie van uw zonnepanelen installatie;
  • Elektrotechnische metingen;
  • Verzorgen van eventueel aanvullend onderzoek. Denk hierbij aan Thermografische inspectie met een drone en data-analyse. Deze test bevelen we u van harte aan.

Helaas zien wij in onze eigen omgeving en op LinkedIn regelmatig klachten voorbijkomen omtrent schijnbare onvolledige Scope 12 keuringen. Dit kan voorkomen als metingen niet volledig worden uitgevoerd. Daarnaast horen wij regelmatig dat bij het toesturen van de Scope 12 rapportage, de meetgegevens niet meegestuurd worden. Ook niet nadat een klant hier naar vraagt. Houtman Inspectie levert altijd de meetgegevens aan bij het Scope 12 inspectie rapport. Dit doen wij zodat de keuring en resultaten volledig verifieerbaar zijn. Daarnaast is de onafhankelijkheid hiermee niet in het geding. Goed is goed, fout is fout. Bij ons krijg je waarvoor je betaald en staat kwaliteit boven kwantiteit. Houtman Inspectie biedt u een kwalitatieve samenwerking.

Houtman Inspectie is een onafhankelijk en deskundig inspectiebedrijf om uw zonnepanelen installatie te laten keuren. Wij zijn werkzaam in heel centraal Nederland, waaronder de regio’s: Ede, Veenendaal, Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Amersfoort en Almere Lelystad. Maar waarom zou je als installateur samenwerken met een Scope 12 inspecteur? Het kan vrij eenvoudig zijn:

  • Er kan bijgestuurd worden tijdens de bouw;
  • Je zonnestroominstallatie voldoet aan de wettelijke normen en aan de eis van verzekeraars;
  • Met een goede samenwerking kom je achteraf niet in de problemen.

En waarom zou je als installateur samenwerken met Houtman Inspectie?

  • Korte lijnen; Houtman is Houtman 1 of 2 😉
  • Een goede samenwerking is ook gezamenlijk bespreken met een lekker kopje koffie
  • Wij zijn flexibel inzetbaar
  • Een bredere ondersteuning is mogelijk in verplichting als werkgever door middel van toolboxen;
  • Heb je nu een probleem? Wij geven je direct advies;
  • Na de opdracht ontvang je binnen 5 weken een inspectierapport. Goed voor de cashflow van het project!

 

Chat openen
Whatsappen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Zoek je een prijs voor een Scope 12 inspectie?
Vul dan het offerte formulier in, en je ontvangt direct een offerte in je mail. Net zo handig toch?

Mocht je andere vragen hebben, dan hoor ik het graag!