Zonnepanelen laten keuren

Laten keuren van uw zonnepanelen

Er liggen in Nederland al meer dan 10 miljoen zonnepanelen op woonhuizen, bedrijfspanden en in zonneparken. Nederland wordt steeds duurzamer, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is namelijk zo, dat niet alle zonnepanelen installaties goed worden geïnstalleerd. Dit is het gevolg van de wildgroei aan installatiebedrijven. Wanneer u kiest voor zonnepanelen of een PV-installatie, wilt u daar geen omkijken naar hebben. De zonnestroominstallatie moet gewoon werken, punt. Een onafhankelijke zonnepanelen keuring is daarbij een uitkomst. Houtman Inspectie is specialist als het gaat om het keuren en inspecteren van zonnepanelen. Wij zijn werkzaam in heel centraal Nederland. Waaronder de regio’s Ede, Veenendaal, Amersfoort, Almere, Lelystad, Utrecht, Arnhem, Deventer en Apeldoorn.

Wat houdt een zonnepanelen keuring in?

Houtman Inspectie is een onafhankelijk keuringsbedrijf. Wij zorgen voor een onafhankelijke keuring van uw zonnepanelen of PV-installatie en kijken daarbij naar de mate van veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie. U kunt uw zonnepanelen laten inspecteren wanneer de installatie nieuw is geïnstalleerd. Ook wanneer uw zonnepanelensysteem er al een tijd ligt, is het van belang om na te gaan wat de huidige situatie van de installatie is. Wij beoordelen de gehele elektrotechnische installatie visueel, en meten deze door met de juiste en gekalibreerde meetinstrumenten. Bij Houtman Inspectie kijken wij bij een inspectie van de zonnepanelen onder andere naar:

 • Materiaalkeuze: is al het gebruikte materiaal van voldoende kwaliteit en beschikt het over een keuring van een officiële instantie.
 • De veiligheid en betrouwbaarheid van de gehele installatie en de bekabeling;
 • Metingen van de installatie om te controleren of er eventueel fouten of storingen in de installatie zitten;
 • De optimale ligging op het dak en controle of er berekening zijn gemaakt of uw dakconstructie de installatie wel kan dragen.

Zonnepanelen periodiek laten keuren

Het is verstandig om periodiek een technische controle van de zonnepanelen te laten uitvoeren. Maar waarom moet u je zonnepanelen periodiek keuren? Wij nemen een paar redenen met u door.

 1. Foutieve installatie
  Met de toename van het aantal PV-installaties, schieten de installatiebedrijven uit de grond. Echter is de kwaliteit van deze bedrijven vaak aan de magere kant, waardoor de schadelast steeds groter wordt. Met een technische controle van uw zonnepanelen kunnen fouten in de installatie worden opgespoord. Wanneer uw zonnepanelen zijn gekeurd kunt u met een gerust hart uitgaan van de veiligheid van uw zonnestroominstallatie.
 2. Slijtage en invloeden van seizoenswisselingen
  De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Echter heeft de installatie wel wat te verduren ieder jaar door de seizoenswisselingen. De zonnepanelen zullen dus door de jaren heen wat slijtage en beschadigingen oplopen. Veroudering en slijtage kunnen soms lijden tot gevaarlijke schade. Laat je zonnepanelen daarom periodiek inspecteren (om de twee tot drie jaar).
 3. Verzekerd van brandveiligheid
  Een PV-installatie kan brandgevaar opleveren als er problemen zijn tijdens de installatie of wanneer er slechte verbindingen zijn. Een technische controle zorgt ervoor dat je bent verzekerd van de brandveiligheid.
 4. Eis van de verzekeraar
  Er wordt door verzekeraars steeds vaker gevraagd om een inspectie van de zonnepanelen. De inspecteur moet hierbij een inspectierapport opstellen die u kunt inleveren bij de verzekeraar.

Is het verplicht om uw zonnepanelen te laten keuren?

Het antwoord op deze vraag is: Nee, het is niet verplicht om je zonnepanelen te laten keuren. Echter geldt in bepaalde gevallen wel een wettelijke verplichting tot een zonnepanelen keuring. Kijk op de SCIOS website voor meer informatie rondom de keuring van zonnepanelen of bekijk onze Scope 12 pagina.

Kosten keuring zonnepanelen

Wat zijn de kosten voor een keuring van uw zonnepanelen? Dit is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en omvormers u heeft. Het is daarnaast ook van belang dat wij uw installatie op een veilige manier kunnen bereiken. Bent u benieuwd naar wat uw kosten zijn voor een inspectie van de zonnepanelen? Doe dan eenvoudig een offerte aanvraag met onze handige offerte tool!

Hoe werkt het laten keuren van zonnepanelen?

De keuring van uw zonnepanelen bestaat uit een aantal onderdelen. Bij een zonnepanelen keuring:

 • Controleren we tekeningen, berekeningen en documenten;
 • Controleren we of het elektrisch materieel in overeenstemming is met de installatie-eisen;
 • Doen wij een visuele inspectie bij uw zonnestroominstallatie;
 • Doen we elektrotechnische metingen;
 • Verzorgen we eventueel aanvullend onderzoek (drone Thermografische inspectie en data-analyse). Deze test bevelen we u van harte aan.

De zonnepanelen zijn gekeurd, en nu?

Wanneer uw zonnepanelensysteem is gekeurd, dient de inspecteur een inspectierapport op te stellen. In dit rapport is duidelijk beschreven wat de situatie van de installatie is. Denk hierbij aan bepaalde fouten, storingen of problemen. Daarnaast komt ook het besluit in het inspectierapport te staan. Wanneer je het rapport hebt ontvangen kun je deze inleveren bij je verzekeraar en netbeheerder.

Houtman Inspectie: Een onafhankelijk, vakkundig en gecertificeerd inspectiebedrijf

Wilt u een elektrotechnische keuring van uw zonnepanelen of PV-installatie? Dan bent u bij Houtman Inspectie aan het goede adres. Wij keuren uw gehele elektrotechnische installatie conform de NEN1010 en NEN3140. Wij zijn een onafhankelijk inspectiebedrijf en kijken daarom kritisch naar uw zonnestroom installatie. Wij hanteren een nuchtere en toegankelijke manier bij de keuring en denken graag met u mee. Bij Houtman Inspectie hebben wij veel ervaring met zowel grote als kleine installaties, op verschillende locaties en voor verschillende bedrijven en opdrachtgevers. Neem hieronder vrijblijvend contact op met Houtman Inspectie voor meer informatie of een offerte!