Elektrische installaties in de horeca

elektrische installaties horeca keuren

Wat moet je weten over elektrische inspecties en verzekeringen in de horeca?

Als horeca ondernemer sta je voor de vraag: Moeten mijn elektrische installaties, zoals airconditioning, keukenapparatuur en verlichting, regelmatig geïnspecteerd worden? En vraag je je af wie deze inspecties moet uitvoeren en hoe vaak dit moet gebeuren? Bij Houtman Inspectie begrijpen we dat deze vragen belangrijk zijn. In deze blog delen we inzichten en antwoorden op deze kwesties, zodat je als horecaondernemer goed voorbereid bent op de eisen en verplichtingen met betrekking tot elektrische installatiekeuringen.

horeca scope 10

Wanneer je als horecaondernemer een verzekering afsluit, is het belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen. Verzekeraars stellen specifieke preventiemaatregelen verplicht om de risico’s te beperken. Een veelvoorkomende eis is de periodieke inspectie van elektrische installaties volgens de NEN-normen (lees hier meer over NEN 1010 en NEN 3140). Deze inspecties spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid en conformiteit van je horecabedrijf.

De polisvoorwaarden van je horecaverzekering zijn geen saai papierwerk; ze kunnen van groot belang zijn als er iets ernstigs gebeurt, zoals een brand. Het is dus cruciaal om te begrijpen wat er in die voorwaarden staat. Hier zijn enkele dingen om te onthouden:

  • Hoe vaak een inspectie? : Kijk naar hoe vaak je elektrische installaties moeten worden geïnspecteerd. Meestal wordt aanbevolen om dit om de 3 tot 5 jaar te doen.
  • Vereisten voor inspectiebedrijven: Onderzoek of je verzekeraar aanvullende vereisten heeft voor het inspectiebedrijf. Dit kan variëren van lidmaatschap bij een branchevereniging tot certificering.
  • Naleving van NEN-normen: Veel polisvoorwaarden vereisen dat inspecties voldoen aan de NEN-normen. NEN 1010 behandelt veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties, terwijl NEN 3140 betrekking heeft op inspectiemethoden voor elektrische installaties. Als de inspectie aanpassingen aanbeveelt, is het belangrijk om deze aanbevelingen op te volgen.
  • Bijhouden van inspectierapporten: Het nauwkeurig bewaren van inspectierapporten is niet alleen een verplichting volgens de polisvoorwaarden, maar draagt ook bij aan de veiligheid en naleving van je horecabedrijf.
  • Organiseer documentatie van de elektrische installaties, inclusief installatietekeningen en onderhoudsverslagen.
  • Zorg voor gemakkelijke toegang tot elektrische panelen en schakelkasten voor inspecteurs.
  • Houd een logboek bij van elektrische werkzaamheden en reparaties.
  • Voer regelmatig onderhoud uit en zorg dat alle apparatuur goed functioneert.
  • Investeer in hoogwaardige bekabeling en beveiligingssystemen om risico’s te minimaliseren.
  • Overweeg om een professioneel inspectiebedrijf met ervaring in de horecasector in te schakelen om aan de vereiste normen en voorschriften te voldoen.

Als horecaondernemer heb je te maken met wettelijke verplichtingen als het gaat om de inspectie van elektrische installaties. Dit betekent dat er regels zijn die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles veilig is in je horecabedrijf. Deze regels komen voort uit de Arbowet en andere wetgeving die specifiek gericht is op elektrische installaties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze voorschriften en ervoor te zorgen dat je ze naleeft. Zo kun je de veiligheid van jezelf, je medewerkers en je klanten waarborgen en voldoen aan de wet.

Het team van Houtman Inspectie B.V. staat voor je klaar!

Bij Houtman Inspectie begrijpen we hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat elektrische installaties in de horeca veilig zijn. Ons team van ervaren inspecteurs staat voor je klaar om je te helpen met de inspecties en om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. We zorgen ervoor dat je elektrische systemen aan alle normen en regels voldoen, zodat jij je kunt concentreren op het runnen van je horecazaak. Wil je meer informatie of hulp bij de keuring van je elektrische installaties? Neem vandaag nog contact met ons op, we zijn er om je te ondersteunen. 

Nen 1010 horeca

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven