NEN 1010 keuring

NEN 1010 keuring bij Houtman Inspectie

Als installatie-eigenaar wilt u dat uw elektrotechnische installatie op een verantwoorde en veilige manier is gebouwd. Dat kan met een NEN 1010 keuring. Houtman Inspectie verzorgt graag de keuring van uw elektrotechnische installatie. Wij inspecteren de installatie kundig en na de inspectie ontvangt u van ons een uitgebreid keuringsrapport.

Wat is een NEN 1010 keuring?

Wanneer u een nieuwe elektrische laagspanning installatie laat plaatsen, dient er een opleverinspectie plaats te vinden conform NEN 1010. Deze keuring is wettelijk verplicht om bij oplevering van nieuwe installaties of ingrijpende veranderingen te voldoen aan de NEN 1010. Echter is het geen wet, maar een norm die door het bouwbesluit is aangewezen om toegepast te worden op laagspanningsinstallaties. Het zijn minimum veiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie moeten voldoen.

NEN normen elektra, Nederlandse richtlijnen voor:

 • Het aanleggen van een veilige laagspanningsinstallatie;
 • Uitvoering van reguliere controles bij laagspanning installaties;
 • Inspectie bij oplevering van projecten.

Waarom een NEN 1010 keuring laten uitvoeren?

U wilt voldoen aan de wet- en regelgeving, en bovendien wilt u dat de veiligheid gewaarborgd is met betrekking tot elektrotechnische laagspanningsinstallaties. Neemt u een nieuwe installatie of installatiedeel in gebruik, dan is een NEN 1010 keuring zeker aan te raden. Ondanks dat de overheid geen strikt beleid voert op deze inspecties, wordt er in het geval van een incident wel gekeken of er (periodieke) inspecties hebben plaatsgevonden. Voorkomen met een (periodieke) keuring is dus beter dan genezen!

Het uitvoeren van een NEN 1010 keuring door een onafhankelijk en erkend inspectiebedrijf kent een aantal voordelen. Zowel voor u als installateur en/of als installatie eigenaar:

 • NEN 1010 is de algemeen geaccepteerde manier om aannemelijk te maken dat de nieuwe elektrische installatie, uitbreiding of verandering van de bestaande installatie voldoet aan de wettelijke eisen;
 • Voorkom mogelijke schade doordat bijvoorbeeld installatiefouten al tijdens voltooiing installatie worden geconstateerd.

Ja, een NEN 1010 keuring is verplicht. De veiligheid van elektrische installaties in woon- of werkomgevingen moet uiteraard gewaarborgd worden. Vanuit het Bouwbesluit (bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu) is verplicht gesteld dat een nieuwe elektrische installatie aan de eisen van de NEN 1010 normering voldoet. Met een NEN 1010 keuring, en het daaruit opgestelde rapport, kunt u aantonen dat de installatie bij oplevering voldoen aan de wettelijke eisen. Alhoewel NEN 1010 een norm is en dus geen wet, ligt er met het bouwbesluit een wettelijke basis voor een eerste keuring van elektrische installaties.

Houtman Inspectie is specialist in de elektrotechniek en verricht zowel NEN 1010 keuringen als NEN 3140 keuringen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee normen? De NEN 1010 normering geldt voor nieuwe installaties. De NEN 3140 wordt gebruikt voor bestaande installaties. Een elektrische installatie mag worden gekeurd aan de hand van de norm die van kracht was tijdens de aanleg van de installatie. Bij het ontwerpen en aanleggen van een elektrische installatie is de norm NEN 1010 van toepassing. De NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een elektrotechnische installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande installaties.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen NEN 1010 en NEN 3140? Lees dan hier meer.

Wilt u graag weten hoeveel een NEN 1010 inspectie kost bij Houtman Inspectie? Vraag dan een offerte aan via onze handige offerte tool. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren.  Vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier, e-mail of bel ons gerust.

De NEN 1010 norm is van toepassing op elektrische installaties van onder andere woningen, kantoren, andere gebouwen, terreinen, oplaadpunten enzovoorts. Zoals eerder te lezen was, richt de NEN 1010 zich op de inspectie van nieuwe installaties. Met een NEN 1010 kunt u als aannemer of installatie-eigenaar aantonen dat de geplaatste installatie daadwerkelijk voldoet aan alle eisen.

Houtman Inspectie keurt de volledige elektrische installatie. Maar waar bestaat de keuring nou eigenlijk uit? Wij leggen het graag aan u uit:

 1. Controle van de installatie tekeningen (indien deze aanwezig zijn);
 2. Een visuele inspectie van de installatie
 3. Benodigde metingen en beproevingen met gekalibreerde meetapparatuur
 4. Rapportage in een uitgebreid keuringsrapport

Waarom Houtman Inspectie?

Een NEN 1010 inspectie mag alleen worden uitgevoerd door vakbekwaam personeel (VP), dat over de deskundigheid beschikt om deze keuring uit te voeren. Houtman Inspectie is een onafhankelijk en gecertificeerd inspectiebedrijf. Wij richten onze keuringen met name op het veilig gebruik van de installatie.

Houtman inspectie is opgericht door Corné Houtman. Het team bestaat uit ervaren en professionele inspecteurs. Samen proberen we een positieve impact te hebben omtrent de kwaliteit van installaties. Wij zijn betrokken, open-minded, transparant en kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.

Naast een NEN 1010 keuring, kan Houtman Inspectie u helpen bij meerdere soorten inspecties op het gebied van elektrotechniek:

 • SCIOS Scope 12: De inspectiemethode voor uw PV-installatie of zonnepanelen;
 • Onderhoudscontract: Een periodieke Scope 12 keuring en reiniging van uw zonnepanelen
 • NEN 3140 keuring: NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een installatie, de periodieke inspectievan elektrische apparaten en de keuring van bestaande elektrische installaties.
 • Thermografische keuring: eEn nuttige aanvulling op uw zonnepanelen keuring of Scope 12 inspectie!

Neem contact op!

Wilt u een NEN 1010 keuring laten uitvoeren? Of heeft u gewoon wat vragen over NEN 1010 of over andere elektrotechnische inspecties? Neem dan gerust contact met ons op! Bel, mail of Whatsapp ons. Wij gaan graag met u in gesprek.

Chat openen
Whatsappen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Zoek je een prijs voor een Scope 12 inspectie?
Vul dan het offerte formulier in, en je ontvangt direct een offerte in je mail. Net zo handig toch?

Mocht je andere vragen hebben, dan hoor ik het graag!