NEN 1010 Keuring

Inspectie van een nieuwe elektrische installatie

nen 1010 keuring

NEN 1010 keuring bij Houtman Inspectie

Als installatie-eigenaar is het belangrijk dat de elektrotechnische installatie op een verantwoorde en veilige manier is gebouwd. Dit kan worden gegarandeerd met een NEN 1010 keuring. Houtman Inspectie verzorgt graag de keuring van de elektrotechnische installatie. De installatie wordt kundig geïnspecteerd en na de inspectie wordt een uitgebreid keuringsrapport verstrekt.

Hoe werkt het?

Houtman Inspectie keurt de volledige elektrische installatie. Maar waar bestaat de keuring precies uit? Hieronder wordt het uitgelegd:

 • Controle van de installatie tekeningen (indien aanwezig)
 • Visuele inspectie van de installatie
 • Benodigde metingen en beproevingen met gekalibreerde meetapparatuur
 • Rapportage in een uitgebreid keuringsrapport
Zonnepanelen

Laat je PV-installatie volgens een SCIOS Scope 12 keuring door ons uitvoeren en voldoe aan alle maatstaven voor de verzekeringen.

Brandveiligheid

Voldoe aan de wettelijke zorgplicht en eis van veel verzekeraars. Een geruststellende waarborg voor de veiligheid van installaties in gebouwen.

Veilige bedrijfsvoering

Het in kaart brengen van risico’s van het werken aan of met e-installaties. Zo waarborg je de veiligheid van werknemers en hun installaties.

NEN

Voldoe aan de NEN-normen laat nieuwe  of bestaande e-installatie keuren door een onafhankelijke partij.

Het is belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving en de veiligheid van elektrotechnische laagspanningsinstallaties te waarborgen. Bij het in gebruik nemen van een nieuwe installatie of installatiedeel is een NEN 1010 keuring zeker aan te raden. Hoewel de overheid geen strikt beleid voert op deze inspecties, wordt bij een incident wel gekeken of er (periodieke) inspecties hebben plaatsgevonden. Voorkomen met een (periodieke) keuring is dus beter dan genezen!

Het uitvoeren van een NEN 1010 keuring door een onafhankelijk en erkend inspectiebedrijf kent een aantal voordelen, zowel voor installateurs als voor installatie-eigenaren:

 • NEN 1010 is de algemeen geaccepteerde manier om aannemelijk te maken dat de nieuwe elektrische installatie, uitbreiding of verandering van de bestaande installatie voldoet aan de wettelijke eisen.
 • Voorkom mogelijke schade doordat bijvoorbeeld installatiefouten al tijdens de voltooiing van de installatie worden geconstateerd.

Ja, een NEN 1010 keuring is verplicht. De veiligheid van elektrische installaties in woon- of werkomgevingen moet uiteraard gewaarborgd worden. Vanuit het Bouwbesluit (bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu) is verplicht gesteld dat een nieuwe elektrische installatie aan de eisen van de NEN 1010 normering voldoet. Met een NEN 1010 keuring, en het daaruit opgestelde rapport, kunt u aantonen dat de installatie bij oplevering voldoen aan de wettelijke eisen. Alhoewel NEN 1010 een norm is en dus geen wet, ligt er met het bouwbesluit een wettelijke basis voor een eerste keuring van elektrische installaties.

Houtman Inspectie is specialist in de elektrotechniek en verricht zowel NEN 1010 keuringen als NEN 3140 keuringen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee normen? De NEN 1010 normering geldt voor nieuwe installaties. De NEN 3140 wordt gebruikt voor bestaande installaties. Een elektrische installatie mag worden gekeurd aan de hand van de norm die van kracht was tijdens de aanleg van de installatie. Bij het ontwerpen en aanleggen van een elektrische installatie is de norm NEN 1010 van toepassing. De NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een elektrotechnische installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande installaties.

Wil je graag weten hoeveel een NEN 1010 inspectie kost bij Houtman Inspectie? Vraag dan een offerte aan via onze handige offertetool. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Heb je vragen? Neem dan contact op via het contactformulier, e-mail of bel gerust.

De NEN 1010 norm is van toepassing op elektrische installaties van onder andere woningen, kantoren, andere gebouwen, terreinen en oplaadpunten. Zoals eerder te lezen was, richt de NEN 1010 zich op de inspectie van nieuwe installaties. Met een NEN 1010 keuring kun je als aannemer of installatie-eigenaar aantonen dat de geplaatste installatie daadwerkelijk voldoet aan alle eisen.

Een NEN 1010 inspectie mag alleen worden uitgevoerd door vakbekwaam personeel (VP), dat over de deskundigheid beschikt om deze keuring uit te voeren. Houtman Inspectie is een onafhankelijk en gecertificeerd inspectiebedrijf. Wij richten onze keuringen met name op het veilig gebruik van de installatie.
Houtman inspectie is opgericht door Corné Houtman. Het team bestaat uit ervaren en professionele inspecteurs. Samen proberen we een positieve impact te hebben omtrent de kwaliteit van installaties. Wij zijn betrokken, open-minded, transparant en kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.
Naast een NEN 1010 keuring, kan Houtman Inspectie u helpen bij meerdere soorten inspecties op het gebied van elektrotechniek:

 • SCIOS Scope 12: De inspectiemethode voor uw PV-installatie of zonnepanelen;
  Onderhoudscontract: Een periodieke Scope 12 keuring en reiniging van uw zonnepanelen
  NEN 3140 keuring: NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een installatie, de periodieke inspectievan elektrische apparaten en de keuring van bestaande elektrische installaties.
 • Thermografische keuring: eEn nuttige aanvulling op uw zonnepanelen keuring of Scope 12 inspectie! Neem contact op!

NEN 1010 keuring

Waarom kiezen voor de inspecteurs van Houtman?

Een NEN 1010 inspectie mag alleen worden uitgevoerd door vakbekwaam personeel (VP) dat over de benodigde deskundigheid beschikt om deze keuring uit te voeren. Houtman Inspectie is een onafhankelijk en gecertificeerd inspectiebedrijf. Wij richten onze keuringen met name op het veilig gebruik van de installatie.
vacature scope 10 inspecteur

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op

Plannen om een nieuwe elektrische installatie te laten keuren? Wil je, of eist de verzekeraar, dat de huidige installatie een inspectie ondergaat? Houtman Inspectie B.V. voert graag een NEN 1010 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Scroll naar boven