Veel gestelde vragen SCIOS Scope 10

veel gestelde vragen scope 10

Alles wat je moet weten over Scope 10: Veelgestelde vragen en antwoorden".

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar alles wat met Scope 10 te maken heeft? Of loop je tegen specifieke vragen aan waar je maar geen antwoord op lijkt te vinden? Geen paniek! Wij hebben de meest gestelde vragen over Scope 10 voor je op een rijtje gezet en geven je graag de antwoorden waar je naar op zoek bent. Lees snel verder en ontdek de antwoorden op al jouw vragen

Waarom heb ik een Scope 10 keuring nodig?

Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in bedrijven is een defect of onveilige situatie in het elektrische materiaal. Door het uitvoeren van een (periodieke) Scope 10 inspectie, kan het risico op dergelijke branden worden verminderd en voldoe je aan de eisen die door veel verzekeraars worden gesteld.

Hoe werkt een Scope 10 keuring?

Onze gecertificeerde inspecteur beoordeelt het elektrisch materieel en de daarop aangesloten apparatuur op defecten of oneigenlijk gebruik. Dit gebeurt door middel van een grondige visuele controle, infraroodopnamen, metingen en beproevingen. Na de inspectie wordt het elektrisch materieel beoordeeld en kan het worden goedgekeurd of afgekeurd. De volgende stappen worden genomen:

  • Bij goedkeuring ontvang je een SCIOS Scope 10 keuringsrapport.
  • Indien afgekeurd, dienen de gebreken te worden hersteld door het installatiebedrijf en ontvang je een herstelverklaring.
  • Het keuringsrapport deel je vervolgens met jouw verzekeringsadviseur om aan te tonen dat je voldoet aan de eis van veel verzekeraars.

Wat kost een Scope 10 inspectie?

De kosten van een elektrotechnische inspectie zoals in dit geval Scope 10, hangen af van een aantal verschillende factoren.  Dit hangt onder meer af van de branche waarin je actief bent, het gebruik van de installatie, het aantal installaties en de grootte van het bedrijf. Neem voor een realistische schatting contact met ons op en vertel ons jouw situatie. Lees hier meer over Scope 10 keuring kosten.

Bij een Scope 10 keuring inspecteert de inspecteur het elektrisch materiaal en kijkt daarbij naar alle elektrische onderdelen die bij het gebouw horen. Daarnaast kijkt hij naar de omgeving van alle apparaten en naar de losse installaties. Tijdens de inspectie voert de inspecteur een aantal tests uit. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het controleren van de verdelers
  • Meten van de isolatieweerstanden
  • Testen van de aarding en aardlekschakelaar
  • Controleren van de achterliggende installatie

De frequentie van de Scope 10 keuring hangt af van de vereisten van jouw verzekeraar. Het is vermeld in de polis of de voorwaarden van je verzekering of deze keuring verplicht is en hoe vaak deze moet worden uitgevoerd. Over het algemeen wordt de keuring om de 3 tot 5 jaar uitgevoerd.

De SCIOS Scope 10 inspectie is gebaseerd op de NTA 8220, ook wel de Nederlandse Technische Afspraak. De NTA 8220  is de beoordelingsmethode op brandrisico van elektrisch materieel. De NTA 8220 is een controlemethodiek speciaal voor brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen. Deze moeten wel gedefinieerd zijn als elektrisch materieel in de Nederlandse Technische Afspraak. De NTA 8220 beschrijft exact hoe je het brandrisico op elektrische installaties kunt beoordelen, hoe je dit goed rapporteert en wat de minimaal benodigde competenties hierbij zijn.

De NTA 8220 is door een samenwerking van Techniek Nederland, iKeur en het Verbond van Verzekeraars tot stand gekomen. De inspectiemethode is januari 2018 onder het beheer van de NEN vastgelegd.

Zorg ervoor dat de spanning van de elektrische installatie(s) af is. Samen met de inspecteur bepaal je wat het beste moment op de dag is.

Zijn alle afkeurpunten opgelost? Dan kun je het inspectiebedrijf bellen voor een herinspectie. Wanneer er sprake is van meer dan 25 gebreken of bij meetfouten, vindt er altijd een herinspectie op locatie plaats.

Wanneer er sprake is van afkeurpunten, dan moet dit gemiddeld binnen 3 maanden zijn opgelost door een erkende installateur. De exacte termijn verschilt per verzekeraar. Echter is het gemiddelde 3 maanden. Wanneer je alle afkeurpunten hebt opgelost, kun je een herkeuring aanvragen. Dit kan zowel schriftelijk als op locatie zijn. De inspecteur moet het elektrisch materiaal binnen 1 jaar zonder gebreken afmelden in het SCIOS-systeem. Wanneer dit niet gebeurd, vervalt jouw keuring en moet je een nieuwe aanvragen. Dit zal dus weer extra geld gaan kosten.

De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door onafhankelijke en gecertificeerde inspectiebedrijven en inspecteurs. Het inspectiebedrijf moet gecertificeerd zijn bij het SCIOS. De kennis en het herkennen van potentiële brandgevaren, vraagt veel kennis en expertise van de inspecteur. Houtman Inspectie is zo’n erkend bedrijf met gecertificeerde inspecteurs. Bij ons ben je verzekerd van een hoogwaardig kwaliteitsmanagementsysteem, goede kennis en bekwaamheid, correctheid en volledigheid van opgestelde rapportages. Lees hier meer over Scope 10.

Waarom kiezen voor Houtman Inspectie?

  • Een goede samenwerking is ook gezamenlijk bespreken met een lekker kopje koffie
  • Wij zijn flexibel inzetbaar
  • Een bredere ondersteuning is mogelijk in verplichting als werkgever door middel van toolboxen;
  • Heb je nu een probleem? Wij geven je direct advies;
  • Na de opdracht ontvang je binnen 6 weken een inspectierapport.

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven