Veel gestelde vragen SCIOS Scope 10

We merken bij Houtman Inspectie dat er vaak vragen worden gesteld over dezelfde onderwerpen. We behandelen daarom speciaal in deze blog de veel gestelde vragen rondom Scope 10.

Waarom heb ik een Scope 10 keuring nodig?

Eén van de grootste oorzaken van brand bij bedrijven is een defect of onveilige situatie in het elektrisch materiaal. Met een (periodieke) Scope 10 inspectie beperk je het risico op deze branden en voldoe je hiermee aan de eis die veel verzekeraars stellen.

Hoe werkt een Scope 10 keuring?

Eén van onze gecertificeerde inspecteurs beoordeeld het elektrisch materieel en de daarop aangesloten appratuur op defecten of oneigenlijk gebruik. Dit wordt gedaan door middel van een visuele controle, infraroodopnamen, metingen en beproevingen. Na de inspectie wordt het elektrisch materieel goedgekeurd of afgekeurd. Bij goedkeuring ontvang je een SCIOS Scope 10 keuringsrapport. Bij afkeur zul je de gebreken moeten laten verhelpen door het installatiebedrijf. Vervolgens kun je de herstelverklaring ontvangen. Het keuringsrapport deel je met jouw verzekeringsadviseur.

vragen scope 10

Wat kost een Scope 10 inspectie?

De kosten van een elektrotechnische inspectie zoals in dit geval Scope 10, hangen af van een aantal verschillende factoren.  Dit hangt onder meer af van de branche waarin je actief bent, het gebruik van de installatie, het aantal installaties en de grootte van het bedrijf. Neem voor een realistische schatting contact met ons op en vertel ons jouw situatie.

Waar wordt tijdens de inspectie op gelet?

Bij een Scope 10 keuring inspecteert de inspecteur het elektrisch materiaal en kijkt daarbij naar alle elektrische onderdelen die bij het gebouw horen. Daarnaast kijkt hij naar de omgeving van alle apparaten en naar de losse installaties. Tijdens de inspectie voert de inspecteur een aantal tests uit. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het controleren van de verdelers
  • Meten van de isolatieweerstanden
  • Testen van de aarding en aardlekschakelaar
  • Controleren van de achterliggende installatie

Hoe vaak moet je een SCIOS Scope 10 keuring laten uitvoeren.

Hoe vaak je de scope 10 keuring moet laten uitvoeren hangt af van de eis van jouw verzekeraar. In de polis of in de voorwaarden van je verzekering staat of een elektrotechnische keuring verplicht is en hoe vaak je de keuring moet laten uitvoeren. Gemiddeld is dat iedere 3 tot 5 jaar.

Waar moet ik op letten voor het plannen van de keuring?

Zorg ervoor dat de spanning van de elektrische installatie(s) af is. Samen met de inspecteur bepaal je wat het beste moment op de dag is.

Wanneer moet je een herinspectie inplannen?

Zijn alle afkeurpunten opgelost? Dan kun je het inspectiebedrijf bellen voor een herinspectie. Wanneer er sprake is van meer dan 25 gebreken of bij meetfouten, vindt er altijd een herinspectie op locatie plaats.

Hoe snel moeten afkeurpunten worden opgelost?

Wanneer er sprake is van afkeurpunten, dan moet dit gemiddeld binnen 3 maanden zijn opgelost door een erkende installateur. De exacte termijn verschilt per verzekeraar. Echter is het gemiddelde 3 maanden. Wanneer je alle afkeurpunten hebt opgelost, kun je een herkeuring aanvragen. Dit kan zowel schriftelijk als op locatie zijn. De inspecteur moet het elektrisch materiaal binnen 1 jaar zonder gebreken afmelden in het SCIOS-systeem. Wanneer dit niet gebeurd, vervalt jouw keuring en moet je een nieuwe aanvragen. Dit zal dus weer extra geld gaan kosten.

Wat houdt NTA 8220 precies in?

De SCIOS Scope 10 inspectie is gebaseerd op de NTA 8220, ook wel de Nederlandse Technische Afspraak. De NTA 8220  is de beoordelingsmethode op brandrisico van elektrisch materieel. De NTA 8220 is een controlemethodiek speciaal voor brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen. Deze moeten wel gedefinieerd zijn als elektrisch materieel in de Nederlandse Technische Afspraak. De NTA 8220 beschrijft exact hoe je het brandrisico op elektrische installaties kunt beoordelen, hoe je dit goed rapporteert en wat de minimaal benodigde competenties hierbij zijn.

De NTA 8220 is door een samenwerking van Techniek Nederland, iKeur en het Verbond van Verzekeraars tot stand gekomen. De inspectiemethode is januari 2018 onder het beheer van de NEN vastgelegd.

veel gestelde vragen scope 10

Wie mag een scope 10 inspectie uitvoeren?

De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door onafhankelijke en gecertificeerde inspectiebedrijven en inspecteurs. Het inspectiebedrijf moet gecertificeerd zijn bij het SCIOS. De kennis en het herkennen van potentiële brandgevaren, vraagt veel kennis en expertise van de inspecteur. Houtman Inspectie is zo’n erkend bedrijf met gecertificeerde inspecteurs. Bij ons ben je verzekerd van een hoogwaardig kwaliteitsmanagementsysteem, goede kennis en bekwaamheid, correctheid en volledigheid van opgestelde rapportages. Lees hier meer over Scope 10.

Waarom kiezen voor Houtman Inspectie?

  • Korte lijnen; Houtman is Houtman 1 of 2 😉
  • Een goede samenwerking is ook gezamenlijk bespreken met een lekker kopje koffie
  • Wij zijn flexibel inzetbaar
  • Een bredere ondersteuning is mogelijk in verplichting als werkgever door middel van toolboxen;
  • Heb je nu een probleem? Wij geven je direct advies;
  • Na de opdracht ontvang je binnen 6 weken een inspectierapport.
Chat openen
Whatsappen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Zoek je een prijs voor een Scope 12 inspectie?
Vul dan het offerte formulier in, en je ontvangt direct een offerte in je mail. Net zo handig toch?

Mocht je andere vragen hebben, dan hoor ik het graag!