Wat is een thermografische inspectie?

thermografische keuring zonnepanelen

Wat is een thermografische inspectie en waar dient het voor?

Een thermografische inspectie is een contactloze meetmethode, waar bij de inspecteur vooral let op de temperatuur. Wanneer er bepaalde temperatuurontwikkelingen worden gezien die niet gewenst zijn, kunnen deze in kaart worden gebracht met behulp van een infraroodcamera. Zo kunnen defecten al in een vroeg stadium worden opgespoord. Op deze manier kan brand worden voorkomen bij uw PV-installatie, schakel of verdeelinrichtingen en regelkasten. Daarnaast is het ook mogelijk met een thermografische keuring om koudebruggen, ook wel warmte lekkage, op te sporen. Thermografie wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld waterlekkages, isolatietekorten, vloerverwarmingen in gebouwen te kunnen onderzoeken.

Een thermografische inspectie van jouw zonnepanelen installatie. Wat houdt het precies in en waar dient zo’n thermografische keuring nou eigenlijk voor? Wij vertellen het je graag.

Vaak denken mensen dat het vanzelfsprekend is dat een zonnestroominstallatie het maximale rendement oplevert. Echter kunnen defecte cellen het rendement aanzienlijk verminderen. Wanneer je jouw PV-installatie met een thermografische inspectie laat onderzoeken, worden deze defecte cellen en slechte verbindingen aan het licht gebracht. Tijdens het onderzoek hoeft de installatie niet uitgeschakeld te worden. Met de warmtebeeldcamera worden de temperaturen vergeleken met de specificaties van de componenten van de leverancier. Zo kan er worden vastgesteld of deze niet afwijken en kunnen onnodige veroudering en defecten op tijd worden gesignaleerd.

Op thermografische foto’s wordt er getoond waar potentieel gevaar dreigt. Met een warmtebeeldcamera kunnen wij overbelaste eindgroepen, slechte verbinden, warmtelekken enzovoort, aan het licht brengen. Hotspots zijn direct zichtbaar. Steeds vaker wordt er door verzekeringen ook om een thermografische inspectie gevraagd.

Voor een nog beter beeld bij thermografische inspecties zetten wij drones in. Deze toepassing is geschikt voor moeilijk bereikbare installaties, schuine daken of grotere installaties. Ook een uitgebreid rapport ontvangen? Houtman Inspectie B.V. voert graag een inspectie per drone voor je uit!

Een thermografische inspectie is een nuttige aanvulling op een scope 12 inspectie van jouw zonnepanelen installatie. Je wilt namelijk de installatie maximaal laten draaien toch? Houtman Inspectie draagt graag bij een perfect werkende installatie. Om een helder beeld te krijgen doen wij rendementsmetingen. De microcracks geven een extra weerstand. Ze worden daardoor warmer ten opzichte van het paneel. Tevens bekijken we de omvormers, bekabeling en verdeelkasten op afwijkingen. Bij een thermografische inspectie controleert Houtman Inspectie op:

  • defecte cellen;
  • slechte verbindingen;
  • microcracks;
  • juiste bekabeling en correcte verdeelkasten.

Microhacks zijn kleine haarscheuren in de zonnecellen. Deze scheurtjes worden na verloop van tijd door de temperatuurverschillen steeds groter. Hierdoor zal in toenemende mate vermogensverlies optreden. In het ergste geval kan er brand ontstaan.

De kosten van een thermografische inspectie zijn afhankelijk van hoe groot de installatie is en eventuele andere factoren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Meer informatie over een thermografische inspectie?

Wil je jouw zonnestroominstallatie aanvullend thermografisch inspecteren? Of wil je een inspectie door een drone? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of offerte. Wilt je langdurig van je PV-installatie genieten en het maximale rendement eruit halen? Laat Houtman Inspectie periodiek of na extreme weersomstandigheden een thermografische inspectie uitvoeren. Ook met oog op de verzekering kan een inspectie schade aantonen die is veroorzaakt door externe invloeden!

themografische inspectie zonnepanelen

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven