Zonnepanelen reinigen: zelf doen of professional inhuren?

Zonnepanelen reinigen: zelf doen of een bedrijf inhuren? Dat is een veel gestelde vraag van zowel particulieren als eigenaren van een grootschalige PV-installaties. Het is namelijk een flinke investering om de zonnepanelen op je dak of grond te krijgen, maar wanneer ze eenmaal liggen kun met een gerust hart duurzame energie opwekken. Maar… wat doe je wanneer je zonnepanelen na enige tijd onder de stof, vogelpoep of boomaanslag zitten?

zonnepanelen laten reinigen

Profiteer van maximaal rendement met schone zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen vies zijn, kan dit wel tot een rendementsverlies leiden van wel 10 procent. Daarnaast bestaat de kans er dat zonnepanelen beschadigd worden door de agressieve samenstelling van vogelpoep.

Wanneer er een flinke regenbui is geweest, is er vaak een deel van het vuil weggespoeld. Echter is lang niet alles weggespoeld en hoopt het vuil zich na verloop van tijd steeds verder op. De regen haalt vooral de stof op de panelen weg. Door je zonnestroominstallatie bijvoorbeeld één keer per jaar grondig te laten reinigen, zorg je dat je blijft profiteren van maximaal rendement.

Zelf zonnepanelen reinigen of uitbesteden?

In principe zijn beide opties mogelijk. Maar is het een goed idee om zelf je zonnepanelen schoon te maken of laat je de klus toch beter over aan een gespecialiseerd bedrijf. We hebben we de voor- en nadelen van uitbesteden of zelf reinigen van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet:

  • Zelf zonnepanelen reinigen: Het voordeel bij het zelf reinigen van je PV-installatie is dat je natuurlijk kunt besparen op kosten. Echter zitten er ook een aantal nadelen aan. Je hebt namelijk het risico op schade aan je zonnepanelen. Wanneer je gebruik maakt van het verkeerde materiaal, slechte producten, onzuiver water enzovoort, zul je schade kunnen aanbrengen aan je zonnepanelen.
  • Besluit je om zelf je zonnepanelen te reinigen? Investeer dan in professioneel schoonmaakmateriaal. Denk hierbij aan een telescoopreiniger en speciale reinigingsproducten. Tot slot is de bereikbaarheid van je zonnepanelen ook een belangrijk punt. Kun je zelf de zonnepanelen gemakkelijk bereiken? Is het een gevaarlijke plek, schakel dan een professioneel bedrijf in.
  • Zonnepanelen laten schoonmaken: Wanneer je er voor kiest om je zonnepanelen te laten reinigen, ben je zeker van een correcte uitvoering met professioneel schoonmaakmateriaal. Deze bedrijven weten hoe ze de panelen op de juiste wijze kunnen reinigen zonder enig risico op schade. Er zijn ook bedrijven die tijdens het reinigen de zonnepanelen nakijken op schade en defecten. Let op: niet elk bedrijf doet dit.
  • Een ander bijkomend voordeel is dat je niet zelf hoeft te investeren in speciaal schoonmaakmateriaal. Daarnaast hoef je zelf niet het dak op en loop je dus ook geen fysieke risico’s. Het enige nadeel is dat je de het schoonmaakbedrijf zult moeten betalen voor de werkzaamheden.
zonnepanelen laten schoonmaken

Hoe vaak en wanneer zonnepanelen reinigen?

Zo nu en dan een goede regenbui helpt, maar volstaat niet om de zonnepanelen volledig schoon te krijgen. Maar hoe vaak moet je jouw zonnepanelen schoonmaken en in welke tijd van het jaar kun je dit het beste (laten) doen?

Ons advies is om 1x per jaar jouw PV-installatie te laten reinigen. Echter is dit natuurlijk afhankelijk van de situatie. Wanneer er weinig reden is gevallen en/of er veel bladeren op je dak vallen, zul je de zonnepanelen vaker moeten reinigen. Over het algemeen is in Nederland 1x per jaar voldoende.

Daarnaast adviseren wij om de zonnepanelen te laten schoonmaken aan het begin van de lente. April is een goede maand om jouw zonnepanelen te voorzien van de jaarlijkse schoonmaakbeurt. Je wilt natuurlijk dat je zonnepanelen zoveel mogelijk stroom opwekken in de zonnige maanden. Deze maanden zorgen voor een groot deel van je jaarlijkse opbrengst.

Hoeveel kost het ongeveer om zonnepanelen te laten reinigen door een professional?

Wanneer je zelf jouw zonnepanelen schoon gaat maken, betaal je enkel voor de materialen en producten. Echter kunnen deze kosten snel oplopen. Koop ze dus voor de lange termijn.

Als je alle factoren, denk aan veiligheid, schade, geld en tijd, tegen elkaar opweegt, is het interessanter om de schoonmaak uit te besteden aan een professional. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering en dat er wordt gewerkt met de juiste materialen en producten. De kosten worden vaak berekend per paneel. Veel bedrijven werken met een startprijs en baseren de rest van het tarief op het aantal panelen. Gemiddeld is de startprijs zo’n €50,- excl. btw en ligt de prijs per paneel op ongeveer €2,- excl. btw. Let op: dit zijn slechts richtprijzen.

Ons advies: Kies voor een professional

Kies voor een gespecialiseerd bedrijf en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt van je zonnepanelen. Vraag bij verschillende bedrijven een offerte aan, bekijk recensies en maak je keuze.

zonnepanelen reinigen

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven