Brandgevaar zonnepanelen – Hoe kan brand ontstaan bij zonnepanelen?

De zonnesector groeit hard. In Nederland liggen er op bijna twee miljoen daken zonnepanelen. Zonnepanelen die in de brand vliegen, iets wat de afgelopen tijd steeds vaker gebeurd. Maar hoe kan zo’n brand ontstaan en hoe kun je de brandveiligheid bij jouw zonnepanelen installatie waarborgen? Houtman Inspectie legt het je uit en geeft een aantal tips.

Brandgevaar zonnepanelen: Zonnepanelen en omvormers uitgelegd

Een zonnepaneel bestaat uit glas, silicium en aluminium. Dit zijn geen materialen die heel snel vlam zullen vatten. Of je nu zonnepanelen hebt van een bekend merk of van een wat onbekender merk, zonnepanelen zullen echt niet zomaar in brand vliegen. Wat er wel kan gebeuren is dat ze smelten als er een goed vuurtje onder wordt gestookt. Het zonnepaneel is dus in 99% van de gevallen niet de veroorzaker van de brand.

Dan de omvormer. Een omvormer is een elektrisch apparaat die je kunt vergelijken met een TV of wasmachine. De omvormer bevat printplaten met elektronische componenten. Dit zijn de onderdelen die bij schade of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Hier zou dus in theorie een risico kunnen zitten.

Gelukkig hebben de meeste omvormers een volledig metalen behuizing. Door deze behuizing is het dus niet mogelijk dat de brand verder komt dan de binnenkant van de omvormer. Ditzelfde geldt voor optimizers en micro-omvormers. Deze onderdelen zijn luchtdicht en laten dus geen zuurstof toe. Dit betekent dat brand onmogelijk is. Wanneer een omvormer een kunststof behuizing heeft, is er dus wel een potentieel risico. Het grootste gevaar bevindt zich echter niet in de omvormer zelf, maar juist aan de buitenkant. Dit heeft te maken met de kabels. Hier komen wij straks op terug.

Warmteontwikkeling onder de panelen

Wat er wel eens gesuggereerd wordt, is dat de warmteontwikkeling onder de panelen brand kan veroorzaken. Zonnepanelen kunnen ontzettend warm worden, tot wel 70 graden Celcius. Dit is warm, maar is nog lang niet warm genoeg om een brand te kunnen veroorzaken of de dakbedekking te doen ontbranden. Temperaturen van 70  graden Celcius zijn bij lange na niet voldoende om brand te kunnen veroorzaken.

brand door zonnepanelen

Hoe ontstaat brand door zonnepanelen dan?

Zonnepanelen vatten vooral vlam wanneer er sprake is van slechte verbindingen van stekkers waarmee de zonnepanelen met elkaar zijn verbonden. Veel zonnestroominstallaties voldoen niet aan de basisvoorwaarden. Vaak worden de elektrotechnische normen en regelgeving niet nageleefd door installateurs wanner ze de panelen aan het plaatsen zijn. Wanneer een zonnepaneelinstallatie niet goed wordt geïnstalleerd, wordt het risico op brand een stuk groter. Andere belangrijke oorzaken van brand door zonnepanelen zijn:

  • Defecte cellen in de zonnepanelen raken oververhit
  • Vlamboog wanneer er sprake is van slecht op elkaar aansluitende kabels en stekkers. Vlamboog uitgelegd: Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Wanneer gelijkstroom in beweging is door de kabels, laat deze zich niet makkelijk meer stoppen. Wanneer de kring wordt verbroken, springen de elektronen gewoon door de lucht en veroorzaken ze een vlamboog (soort mini-bliksem). De temperatuur van zo’n vlamboog kan hoog oplopen dat alle omliggende brandbare materialen vlam vatten.
  • Oververhitte omvormers
  • Te weinig ventilatie achter de panelen, waardoor dakisolatie vlam kan vatten.

Brandveiligheid zonnepanelen - De installateur maakt het verschil

Door een wildgroei aan installateurs op de markt, neemt de kwaliteit ook af. Veel installateurs onderschatten de spanning en het vermogen van zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft 12 zonnepanelen. Deze wekken bijna 400 Volt op en een vermogen van 4000 Watt. Bij deze spanning en vermogen moet iedere verbinding perfect zijn. Zorg dus dat je als installateur werkt volgens de basisnormen en houdt je aan de regelgeving. Zo zorg jij dat de PV-installatie brandveilig is.

Twijfelt u over de brandveiligheid van uw zonnepanelen? Neem dan contact met ons op

Zoekt u een onafhankelijk en deskundige partij om uw zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren? Dan heeft u met Houtman Inspectie uw partner gevonden! Houtman Inspectie is een gespecialiseerd en gecertificeerd inspectie bedrijf voor het uitvoeren van SCIOS Scope 12 keuringen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan

zonnepanelen-brandgevaar

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven