Scope 12 inspectie

Scope 12 keuring: Deskundig én conform de verzekering

De SCIOS Scope 12  is een nieuwe inspectiemethode van PV-installaties of zonnepanelen. De zonnepanelen worden conform de maatstaven van de verzekering gekeurd en met Scope 12 weet je zeker dat je zonnepanelen goed functioneren. Door een wildgroei op de installatie, inspectie- en controlemarkt deed de verzekeringen en marktpartijen besluiten een gestandaardiseerde inspectiemethode in het leven te roepen: SCIOS Scope 12. Uiteraard inspecteert Houtman Inspectie B.V. ook volgens scope 12. Wij zijn een onafhankelijke en deskundige partij om uw zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren. Dit doen wij in de regio’s Ede, Veenendaal, Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Amersfoort en Almere Lelystad.

Wat is Scope 12?

Scope 12 is in 2020 in de markt gezet. SCIOS Scope 12 is een inspectiemethode van zonnepanelen / zonnestroominstallaties. Deze keuring is toegevoegd aan de Deelregeling voor Elektrisch Materiaal. Deze deelregeling bestaat uit Scope 8, 9, 10 en sinds 2020 dus ook uit 12. Zoals hierboven al te lezen was is deze methode in het leven geroepen door verzekeraars, inspectiebedrijven en de brancheorganisatie van de Nederlandse zonne-energiesector. Door de grote groei van installatiebedrijven van zonnestroominstallaties en vaak de slechte kwaliteit van deze bedrijven, nam de schadelast toe. Uit onderzoek is gebleken dat branden bij deze installaties een elektrotechnische oorzaak kennen. Vaak komt dit door een foutieve aansluiting of onkunde bij installateurs.

Het Technisch Document 18 en alle bijbehorende kennis- en bekwaamheidseisen waar inspectiebedrijven aan moeten voldoen sinds 2020 zijn gemaakt door SCIOS. SCIOS is een stichting en beheert en ontwikkelt het kwaliteitssysteem ten behoeven van installatie eigenaren, inspectie- en installatiebedrijven. Houtman Inspectie B.V.  is een gecertificeerd inspectiebedrijf door SCIOS. Wij kunnen u helpen om te voldoen aan de eisen van verzekeringsmaatschappijen.

Een  keuring van zonnestroom installaties is in principe altijd in te zetten, dus ook bij uw woning. Daarnaast kunnen wij ook keuringen uitvoeren bij grotere installaties. SCIOS Scope 12 is een inspectie die los staat van andere inspecties. Wij zijn een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf en helpen u graag bij de beoordeling van de technische kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties. Lees hier onze Scope 12 checklist.

Gespecialiseerd en gecertificeerd in Scope 12

Zoekt u een onafhankelijk en deskundige partij om uw zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren? Dan heeft u met Houtman Inspectie uw partner gevonden! Houtman Inspectie is een gespecialiseerd en gecertificeerd inspectie bedrijf voor het uitvoeren van SCIOS Scope 12 keuringen. Dit doen wij in de regio’s Ede, Veenendaal, Amersfoort, Almere Lelystad, Utrecht, Arnhem, Deventer en Apeldoorn.

Hoe werkt het?

Een keuring van uw zonnepanelen / PV-installatie bestaat uit een aantal onderdelen. Bij een Scope 12 keuring:

 • Controleren we tekeningen, berekeningen en documenten;
 • Controleren of het elektrisch materieel in overeenstemming is met de installatie-eisen;
 • Doen we een visuele keuring bij uw zonnepanelen of PV-installatie
 • Doen we elektrotechnische metingen;
 • Verzorgen we eventueel aanvullend onderzoek (drone Thermografische inspecties en data-analyse). Deze test bevelen we u van harte aan.

Waarom zou je als installateur samenwerken met een Scope 12 inspecteur? 

Voor jou als installateur is het van belang om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten en wet- en regelgeving van waaraan iedere zonnestroominstallatie moet voldoen. Als installateur van zonnepanelen of pv-installaties is het handig om samen te werken met een onafhankelijke inspecteur. Maar waarom zou je samenwerken met een onafhankelijke inspecteur? Het kan vrij eenvoudig zijn:

 • Er kan bijgestuurd worden tijdens de bouw;
 • Je pv-installatie voldoen aan de wettelijke normen en is verzekerbaar
 • Met een goede samenwerking kom je achteraf niet in de problemen;

En waarom zou je als installateur samenwerken met Houtman Inspectie? 

 • Een goede samenwerking is ook gezamenlijk bespreken met een lekker kopje koffie
 • Wij zijn flexibel inzetbaar
 • Een bredere ondersteuning is mogelijk in verplichting als werkgever door middel van toolboxen;
 • Heb je nu een probleem? Wij geven je direct advies;
 • Na de opdracht ontvang je binnen 5 weken een inspectierapport. Goed voor de cashflow van het project!

Onvolledige Scope 12 keuring? 

Helaas zien we in onze omgeving en op LinkedIn vaak dat er klachten zijn omtrent schijnbare onvolledige Scope 12 keuringen. Dit kan voorkomen als metingen niet volledig worden uitgevoerd. Ook krijg ik regelmatig te horen dat bij het toesturen van de scope 12 rapportage, de meetgegevens niet meegestuurd worden. En in sommige gevallen ook niet worden overgedragen nadat de klant hier naar vraagt. Houtman Inspectie levert altijd de meetgegevens aan bij het inspectie rapport. Dit doen wij zodat de keuring en resultaten volledig verifieerbaar zijn. Daarnaast is de onafhankelijkheid hiermee niet in het geding. Goed is goed, fout is fout. Bij ons krijg je waarvoor je betaald en staat kwaliteit boven kwantiteit.
Laat je daarom niet verleiden door het goedkoopste. Goedkoop kan namelijk duurkoop zijn, óók met Scope 12 keuringen. Wij bieden u een kwalitatieve samenwerking.

Scope 12 keuring offerte aanvraag, en dan…?

Doe een offerte aanvraag met onze handige Scope 12 offerte tool! De kosten zijn namelijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en omvormers u heeft. Lees hier alles over de kosten van een Scope 12 keuring. Nadat u uw  offerte van Houtman Inspectie geaccepteerd heeft, wordt het inspectieplan geschreven en worden de documenten beoordeeld. Aan de hand van de gestelde eisen volgt er een praktijk inspectie. Uiteraard ontvangt u na de inspectie een volledig en onderbouwd rapport. Onze inspectierapporten voldoen aan de eisen van de verzekeringsmaatschappijen.

Meer informatie? 

Heeft u plannen voor een nieuwe zonnestroominstallatie? Wilt u, of eist de verzekeraar, dat uw huidige PV-installatie een inspectie ondergaat? Houtman Inspectie B.V. voert graag uw Scope 12 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan

Chat openen
Whatsappen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Zoek je een prijs voor een Scope 12 inspectie?
Vul dan het offerte formulier in, en je ontvangt direct een offerte in je mail. Net zo handig toch?

Mocht je andere vragen hebben, dan hoor ik het graag!