Scope 12 inspectie

Voor al uw onafhankelijke inspecties van E-installaties

Scope 12 houtman inspectie e-inspecteurs

Scope 12 keuring door onze ervaren PV-inspecteurs

De SCIOS Scope 12  is een nieuwe inspectiemethode van PV-installaties of zonnepanelen. De zonnepanelen worden conform de maatstaven van de verzekering gekeurd en met Scope 12 weet je zeker dat je zonnepanelen goed functioneren. Door een wildgroei op de installatie, inspectie- en controlemarkt deed de verzekeringen en marktpartijen besluiten een gestandaardiseerde inspectiemethode in het leven te roepen: SCIOS Scope 12.

Hoe werkt het?

Een keuring van uw zonnepanelen / PV-installatie bestaat uit een aantal onderdelen. Bij een Scope 12 keuring:

 • Controleren we tekeningen, berekeningen en documenten;
 • Controleren of het elektrisch materieel in overeenstemming is met de installatie-eisen;
 • Doen we een visuele keuring bij uw zonnepanelen of PV-installatie
 • Doen we elektrotechnische metingen;
 • Verzorgen we eventueel aanvullend onderzoek (drone Thermografische inspecties en data-analyse). Deze test bevelen we u van harte aan.
Zonnepanelen

Laat je PV-installatie volgens een SCIOS Scope 12 keuring door ons uitvoeren en voldoe aan alle maatstaven voor de verzekeringen.

Brandveiligheid

Voldoe aan de wettelijke zorgplicht en eis van veel verzekeraars. Een geruststellende waarborg voor de veiligheid van installaties in gebouwen.

Veilige bedrijfsvoering

Het in kaart brengen van risico’s van het werken aan of met e-installaties. Zo waarborg je de veiligheid van werknemers en hun installaties.

NEN

Voldoe aan de NEN-normen laat nieuwe  of bestaande e-installatie keuren door een onafhankelijke partij.

Scope 12 is in 2020 in de markt gezet. SCIOS Scope 12 is een inspectiemethode van zonnepanelen / zonnestroominstallaties. Deze keuring is toegevoegd aan de Deelregeling voor Elektrisch Materiaal. Deze deelregeling bestaat uit Scope 8, 9, 10 en sinds 2020 dus ook uit 12. Zoals hierboven al te lezen was is deze methode in het leven geroepen door verzekeraars, inspectiebedrijven en de brancheorganisatie van de Nederlandse zonne-energiesector. Door de grote groei van installatiebedrijven van zonnestroominstallaties en vaak de slechte kwaliteit van deze bedrijven, nam de schadelast toe. Uit onderzoek is gebleken dat branden bij deze installaties een elektrotechnische oorzaak kennen. Vaak komt dit door een foutieve aansluiting of onkunde bij installateurs.

Het Technisch Document 18 en alle bijbehorende kennis- en bekwaamheidseisen waar inspectiebedrijven aan moeten voldoen sinds 2020 zijn gemaakt door SCIOS. SCIOS is een stichting en beheert en ontwikkelt het kwaliteitssysteem ten behoeven van installatie eigenaren, inspectie- en installatiebedrijven. Houtman Inspectie B.V.  is een gecertificeerd inspectiebedrijf door SCIOS. Wij kunnen u helpen om te voldoen aan de eisen van verzekeringsmaatschappijen.

Een  keuring van zonnestroom installaties is in principe altijd in te zetten, dus ook bij uw woning. Daarnaast kunnen wij ook keuringen uitvoeren bij grotere installaties. SCIOS Scope 12 is een inspectie die los staat van andere inspecties. Wij zijn een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf en helpen u graag bij de beoordeling van de technische kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties. Lees hier onze Scope 12 checklist.

Zoekt u een onafhankelijk en deskundige partij om uw zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren? Dan heeft u met Houtman Inspectie uw partner gevonden! Houtman Inspectie is een gespecialiseerd en gecertificeerd inspectie bedrijf voor het uitvoeren van SCIOS Scope 12 keuringen. Dit doen wij in de regio’s Ede, Veenendaal, Amersfoort, Almere Lelystad, Utrecht, Arnhem, Deventer en Apeldoorn.

Voor jou als installateur is het van belang om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten en wet- en regelgeving van waaraan iedere zonnestroominstallatie moet voldoen. Als installateur van zonnepanelen of pv-installaties is het handig om samen te werken met een onafhankelijke inspecteur. Maar waarom zou je samenwerken met een onafhankelijke inspecteur? Het kan vrij eenvoudig zijn:

 • Er kan bijgestuurd worden tijdens de bouw;
 • Je pv-installatie voldoen aan de wettelijke normen en is verzekerbaar
 • Met een goede samenwerking kom je achteraf niet in de problemen;
 • En waarom zou je als installateur samenwerken met Houtman Inspectie?
 • Een goede samenwerking is ook gezamenlijk bespreken met een lekker kopje koffie
 • Wij zijn flexibel inzetbaar
 • Een bredere ondersteuning is mogelijk in verplichting als werkgever door middel van toolboxen;
 • Heb je nu een probleem? Wij geven je direct advies;
 • Na de opdracht ontvang je binnen 5 weken een inspectierapport. Goed voor de cashflow van het project!
 • Wij inspecteren ook conform Scope 10, Scope 8 en NEN 1010 & NEN 3140

Helaas zien we in onze omgeving en op LinkedIn vaak dat er klachten zijn omtrent schijnbare onvolledige Scope 12 keuringen. Dit kan voorkomen als metingen niet volledig worden uitgevoerd. Ook krijg ik regelmatig te horen dat bij het toesturen van de scope 12 rapportage, de meetgegevens niet meegestuurd worden. En in sommige gevallen ook niet worden overgedragen nadat de klant hier naar vraagt. Houtman Inspectie levert altijd de meetgegevens aan bij het inspectie rapport. Dit doen wij zodat de keuring en resultaten volledig verifieerbaar zijn. Daarnaast is de onafhankelijkheid hiermee niet in het geding. Goed is goed, fout is fout. Bij ons krijg je waarvoor je betaald en staat kwaliteit boven kwantiteit.

Laat je daarom niet verleiden door het goedkoopste. Goedkoop kan namelijk duurkoop zijn, óók met Scope 12 keuringen. Wij bieden u een kwalitatieve samenwerking.

Doe een offerte aanvraag met onze handige Scope 12 offerte tool! De kosten zijn namelijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en omvormers u heeft. Lees hier alles over de kosten van een Scope 12 keuring. Nadat u uw  offerte van Houtman Inspectie geaccepteerd heeft, wordt het inspectieplan geschreven en worden de documenten beoordeeld. Aan de hand van de gestelde eisen volgt er een praktijk inspectie. Uiteraard ontvangt u na de inspectie een volledig en onderbouwd rapport. Onze inspectierapporten voldoen aan de eisen van de verzekeringsmaatschappijen.

SCIOS Scope 12

Zonnestroominstallatie laten keuren door ervaren inspecteurs

houtman inspectie zonnepanelen keuring (2)

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op

Heeft u plannen voor een nieuwe zonnestroominstallatie? Wilt u, of eist de verzekeraar, dat uw huidige PV-installatie een inspectie ondergaat? Houtman Inspectie B.V. voert graag uw Scope 12 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Veelgestelde vragen SCIOS Scope 12

Een Scope 12 keuring is een elektrische keuring van een zonnestroominstallatie. Tijdens de keuring worden allerlei onderdelen nauwkeurig geïnspecteerd. Denk hierbij aan de zonnepanelen, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkasten, strengen en connecteren. Tijdens de Scope 12 keuring kijkt de inspecteur dan naar de elektrische veiligheid en naar eventuele brandrisico’s.

Het is verstandig om je zonnepaneleninstallatie te laten keuren conform Scope 12. Hier zijn een paar redenen waarom:

Foutieve installatie

De installatiebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Echter, de kwaliteit van veel bedrijven is vaak onder de maat, waardoor de schadelast steeds groter wordt. Met een opleveringsinspectie van je zonnepanelen kunnen fouten in de installatie worden opgespoord.

Verzekerd van brandveiligheid

Een zonnestroominstallatie kan brandgevaar opleveren als er problemen zijn tijdens de installatie of wanneer er slechte verbindingen zijn. Een opleveringsinspectie en periodieke keuring van je zonnepanelen zorgt ervoor dat je verzekerd bent van brandveiligheid.

Slijtage en invloeden van seizoenswisselingen

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Echter, een PV-installatie heeft elk jaar veel te verduren door seizoenswisselingen. Door de jaren heen kunnen de zonnepanelen slijtage en beschadigingen oplopen. Veroudering en slijtage kunnen soms leiden tot gevaarlijke schade. Laat daarom je zonnestroominstallatie (periodiek) keuren.

Eis van verzekeraars

Verzekeraars vragen steeds vaker om een inspectie van de zonnepanelen. De inspecteur moet hierbij een inspectierapport opstellen dat je kunt inleveren bij de verzekeraar.

Een Scope 12 keuring is niet wettelijk verplicht. Echter, een contractuele overeenkomst en/of een verzekeringsmaatschappij kan dit wel vereisen. Daarnaast wil je natuurlijk dat de veiligheid van je PV-installatie zo goed mogelijk geregeld is.

Het Verbond van Verzekeraars zet in op een universele inspectiemethode. Een Scope 12 keuring wordt de nieuwe norm en is specifiek gericht op de inspectie van zonnepaneleninstallaties.

Natuurlijk, hier is de herschreven tekst in de je-vorm:

Wanneer je kiest voor een bedrijf dat onafhankelijk is en dus zelf geen installaties aanlegt, weet je zeker dat de keuring onafhankelijk en goed wordt uitgevoerd. Een Scope 12 keuring mag alleen worden uitgevoerd door inspectiebedrijven die beschikken over een SCIOS Scope 12 certificaat. Klik hier om alle gecertificeerde bedrijven te zien.

Een inspecteur heeft vooraf een aantal gegevens nodig om te kunnen starten met een Scope 12 keuring:

 • Het legplan van de zonnepanelen
 • Het ballastplan (hoeveel ballast er per vierkante meter op het dak kan)
 • Het kabelplan
 • Bij een installatie van 50+ zonnepanelen: een verklaring van het constructiebureau
 • Installatiegegevens zoals installatieschema’s en tekeningen

Door een periodieke Scope 12 keuring te laten uitvoeren, profiteer je als installatie-eigenaar of beheerder van een aantal voordelen:

 • Het voorkomen van mogelijke schade
 • Toename van de bedrijfszekerheid van de installatie
 • Verhoogde veiligheid van je PV-installatie
 • Maximaal rendement

Een inspecteur heeft vooraf een aantal gegevens nodig om te kunnen starten met een Scope 12 keuring:

 • Het legplan van de zonnepanelen
 • Het ballastplan (hoeveel ballast er per vierkante meter op het dak kan)
 • Het kabelplan
 • Bij een installatie van 50+ zonnepanelen: een verklaring van het constructiebureau
 • Installatiegegevens zoals installatieschema’s en tekeningen

Moet een zonnepaneleninstallatie periodiek worden gekeurd?

Door een periodieke Scope 12 keuring te laten uitvoeren, profiteer je als installatie-eigenaar of beheerder van een aantal voordelen:

 • Het voorkomen van mogelijke schade
 • Toename van de bedrijfszekerheid van de installatie
 • Verhoogde veiligheid van je PV-installatie
 • Maximaal rendement
Scroll naar boven