Interview BNR Nieuwsradio: Steeds vaker prutswerk en installatiefouten bij zonnepanelen

Interview BNR Nieuwsradio: Steeds vaker prutswerk en installatiefouten bij zonnepanelen

Afgelopen week was Corné Houtman, van het elektrotechnisch inspectiebedrijf Houtman Inspectie B.V, samen met een aantal collega inspectiebureaus door BNR Nieuwsradio geïnterviewd. Het onderwerp: ‘’Broddelwerk met zonnepanelen. Twee derde van de zonnestroominstallaties bevatten serieuze fouten’’.

Wat is de oorzaak van deze problemen?

Veelvoorkomende problemen zijn gepruts in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar aansluiten en zonnepanelen die niet goed zijn vastgezet. Dit zijn gebreken die wij als inspectiebedrijf dagelijks tegenkomen. Door de snelle en grote groei van installatiebedrijven en vaak de slechte kwaliteit van deze bedrijven, neemt de schadelast toe. Uit onderzoek is gebleken dat branden bij deze installaties een elektrotechnische oorzaak kennen. Vaak komt dit door een foutieve aansluiting of onkunde bij installateurs.

Bij Houtman Inspectie zien we voornamelijk bij particulieren slecht geïnstalleerde zonnepanelen. Gebrek aan controle en scholing is de belangrijkste oorzaak van deze problemen. Installatiebedrijven hebben vrij spel en kunnen hun eigen gang gaan. Grote aanbieders besteden het werk alsmaar uit, waardoor er op een gegeven moment het zicht wordt verloren op wie de panelen legt en of diegene het goed doet.

Inspectiebedrijven keuren voornamelijk bij de grotere installaties bij bedrijven. Verzekeraars stellen hier strenge eisen aan de kwaliteit van de PV-installatie. Veel verzekeraars verplichten bedrijven dan ook vaak tot het laten uitvoeren van een Scope 12 keuring. Voor particulieren geldt deze verplichting niet.

Beter scholing nodig van zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Daarnaast gaan de energieprijzen door het dak heen. Het is in deze tijd dus bijna gek om niet te investeren in zonnepanelen.

Zoals eerder gezegd is het gebrek aan scholing een belangrijke oorzaak van het probleem. De snelle energietransitie zorgt ervoor dat er veel vraag naar installateurs en adviseurs is. In korte tijd moet de maatschappij overschakelen van fossiele energiebronnen naar duurzame bronnen zoals zonne-energie. Dit is een complexe opgave en vraagt om specifieke kennis en vakmanschap.

Het is daarom van belang dat (nieuwe) installateurs zich laten scholen tot een vakkundig en volwaardige monteur. Door een goede scholing zal de kwaliteit en deskundigheid van een monteur toenemen, wat uiteindelijk zal leiden tot een betere en veiligere installatie.

zonnepanelen-slecht-geinstalleerd

Kwaliteitsborging in de keten moet beter

In 2020 is Scope 12 in de markt gezet. SCIOS Scope 12 is een inspectiemethode van zonnepanelen / zonnestroominstallaties. Echter wordt deze inspectie met name toegepast bij de grotere installaties. Alleen inspectiebedrijven met een geldig SCIOS certificaat mogen deze inspectie uitvoeren.

Omdat deze inspectiemethode nauwelijks wordt uitgevoerd bij particuliere installaties, zal er iets anders moeten veranderen om de kwaliteitsborging in de keten te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is dat Techniek Nederland pleit dat de overheid alleen nog maar subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. Ook zou het helpen als de overheid kwaliteitseisen voor de installateur zou opnemen in bouwregelgeving. Wanneer deze wensen daadwerkelijk worden omgezet in echte plannen, kunnen we pas spreken van verbetering in de keten.

Je zonnepanelen laten keuren door een deskundige Scope 12 inspecteur? Neem dan contact op met Houtman Inspectie B.V.!

Heeft u plannen voor een nieuwe zonnestroominstallatie? Wilt u, of eist de verzekeraar, dat uw huidige PV-installatie een inspectie ondergaat? Houtman Inspectie B.V. voert graag uw Scope 12 keuring uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven