Keuring elektrische installatie – alle soorten op een rijtje

keuring elektrische installatie

Elektrische installaties in gebouwen moeten (brand)veilig zijn. Dit is de reden dat deze installatie periodiek geïnspecteerd moeten worden. Door regelmatig de elektrische installaties te keuren, gericht op het opsporen van potentiële defecten en uitgevoerd door onafhankelijke inspecteurs, kan veel schade voorkomen. Er zijn een aantal verschillende inspectievormen mogelijk:

NEN 3140 en SCIOS Scope 8

NEN 3140 bevat voorschriften voor het veilig gebruik van een installatie, de periodieke inspectie van elektrische apparaten en de keuring van bestaande elektrische installaties. Overheid en verzekeraars stellen eisen aan een veilige uitvoer van werkzaamheden aan elektrotechnische installaties. De NEN 3140 is een norm die aan deze eisen een praktische invulling geeft. Dit helpt om incidenten (brand, letselongevallen, uitval van productie etc.) te voorkomen. Een SCIOS Scope 8 inspectie voldoet volledig aan de NEN 3140 norm. De keuring moet worden gedaan door een onafhankelijk en gecertificeerd inspectiebedrijf. De arbowet verplicht je als werkgever of installatie eigenaar om elektrische installatie periodiek te laten inspecteren conform de NEN 3140 norm.

keuring elektrische installatie

NTA 8220 en SCIOS Scope 10

Vaak ontstaan er branden door onveilige situaties in elektrische installaties of in de daarop aangesloten apparatuur. De NTA 8220 is een inspectie die gericht is op het voorkomen of vermijden van brand bij elektrische installaties of apparatuur. De SCIOS Scope 10 inspectie is gebaseerd op de NTA 8220, ook wel de Nederlandse Technische Afspraak. Met de SCIOS Scope 10 norm, beschikt de installatiebranche over een breed gedragen controleprincipe om brandrisico’s en schade aan elektrische installaties te voorkomen. Scope 10 is geen wettelijke verplichting, maar het kan wel een privaatrechtelijke eis zijn.

SCIOS Scope 12 keuring bij zonnestroom (PV) installaties

Een Veilige zonnestroom installatie is een vereist voor u als gebruiker, bewoner of gebouweigenaar voor acceptatie door uw verzekeraar. De SCIOS Scope 12  is een nieuwe inspectiemethode van PV-installaties of zonnepanelen. De zonnepanelen worden conform de maatstaven van de verzekering gekeurd en met Scope 12 weet je zeker dat je zonnepanelen goed functioneren. Zoekt u een onafhankelijk en deskundige partij om uw zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren? Dan heeft u met Houtman Inspectie uw partner gevonden! Houtman Inspectie is een gespecialiseerd en gecertificeerd inspectie bedrijf voor het uitvoeren van SCIOS Scope 12 keuringen.

Een Scope 12 keurig is niet wettelijk verplicht. Echter kan een contractuele overeenkomst en/of een verzekeringsmaatschappij dit wel rechtelijk verplichten. Daarnaast wil u natuurlijk dat de veiligheid van uw PV-installatie zo goed mogelijk geregeld is.

Het Verbond van Verzekeraars zet in op een universele inspectie methode. Een Scope 12 keuring wordt de nieuwe norm en is echt specifiek gericht op de inspectie van zonnepanelen installaties.

keuring elektrische installaties

Verplichte keuring elektrische installatie

Er ontstaan steeds meer branden door een defect in de elektrische installatie of de daarop aangesloten apparatuur. Bij een brandschade blijkt dat er geen keuring of onderhoud van de elektrische installatie heeft plaatsgevonden. Buiten dat een periodieke inspectie van belang is om brandschade te voorkomen, is het ook voor de veiligheid van uw medewerkers, klanten en u als ondernemer. Houtman Inspectie bestaat uit een team van deskundige en professionele inspecteurs. Wij voeren graag de keuring van uw elektrische installatie uit. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven