Scope 12 straks verplicht? ‘Investeer grondig in kennis

Het regeerakkoord maakt in allerhande sectoren tongen los. De PV-sector staat veel te wachten, waaronder op het gebied van veiligheid. Scope 12-inspecteur Corné Houtman van Houtman Inspectie verwacht dat de keuring verplicht wordt. Om te voorkomen dat onnodig veel installaties af worden gekeurd moet de sector echter wel actie ondernemen, stelt Houtman.

In het regeerakkoord is te lezen hoe het kabinet tegen de verdere uitrol van PV aankijkt. De focus ligt volgens op zon op dak en de wens is om zon op land zoveel mogelijk achterwege te laten, tenzij er sprake kan zijn van een dubbelfunctie. Houtman nam het regeerakkoord aandachtig door. “Je merkt dat de druk op Scope 12 nu al hoog is, en die druk neemt met dit akkoord alleen maar toe.”

In één keer
Maar wat ook toeneemt is een tekort aan technisch personeel, dat voor een deel op wordt gelost door mensen om te scholen. Houtman vervolgt: “Er ligt een uitdaging om installaties in één keer goed op te leveren. Het is ontzettend zonde als een installatie gebreken bevat die achteraf nog opgelost moeten worden.”

Hij doet een oproep aan installateurs. “Scope 12 is niets meer dan een grondige controle om te bevestigen dat alles volgens de norm is aangesloten. Installateurs moeten echter wel weten wat die normen daadwerkelijk inhouden. Dat is dan ook mijn oproep aan de markt: de installateur moet weten wat de Scope 12-inspecteur controleert.”

Meekijken
Maar ook inspecteurs kunnen anticiperen op de eventuele verplichting van Scope 12. “Laat de installateur meekijken tijdens de inspectie. De Scope 12-inspecteur moet meer doen dan enkel een systeem afkeuren. Hij moet ook advies kunnen geven en mee kunnen denken met de installateur.”

Dat advies geldt andersom ook. “Kijk als inspecteur ook mee in de bedrijfsprocessen van een installateur, want zo kun je achterhalen waar en wanneer er iets fout is gegaan.”

Vlieguren maken
Het groeiende tekort aan installateurs helpt volgens Houtman niet mee aan de kwaliteit van opleidingen. “Veel nieuwe installateurs zijn omgeschoold vanuit een andere sector. Ze hebben bij binnenkomst daardoor aanzienlijk minder elektrotechnische kennis dan werknemers die hun hele studieloopbaan in de installatietechniek hebben doorgebracht.”

Hij vreest dat de omgeschoolde installateur hierdoor te vroeg gereedschap in de hand geduwd krijgt. “Je hebt meer nodig dan basiskennis. Je moet een bepaalde visie hebben. Die krijg je echt alleen door voldoende vlieguren te maken.”

Houtman ziet het liefst nieuwe installateurs en inspecteurs opgeleid worden door ervaren vakmensen. “Een leerling kan na het halen van een papiertje niet weg worden gezet als een ervaren installateur. Het kennisniveau moet op peil blijven in de branche.”

 

oorspronkelijk bericht op Solar365.nl

Scope 12 straks verplicht? ‘Investeer grondig in kennis’ (solar365.nl)

 

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven