Total cost of ownership van zonnepanelen

Total cost of ownership van uw zonnepanelen

Bij een investering in zonnepanelen denken mensen vaak alleen aan het aankoopbedrag van de installatie. Echter is het verstandiger om te kijken naar de total cost of ownhership (TCO). Maar wat betekent dit nou eigenlijk? De TCO is het totaalbedrag aan kosten voor het bezit van de zonnepanelen installatie gedurende de hele levenscyclus. Behalve het bedrag om de zonnepanelen aan te schaffen, omvat het alle kosten van het moment van aankoop tot het moment dat er afstand van wordt gedaan.

Rendement zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen kan de moeite waard zijn, zeker op de lange termijn en bij stijgende energieprijzen. Het rendement van zonnepanelen speelt een belangrijk rol in de beslissing over een installatie van zonnepanelen. Want hoe hoger het rendement, hoe sneller u uw investering kan terugverdienen. Vaak stellen mensen de vraag: Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Echter is het beter om te kijken naar het rendement van de installatie: vanaf dag één leveren uw zonnepanelen u geld op. Doordat er vaak wordt geredeneerd vanuit een korte termijn gedachte, zien mensen de investering in zonnepanelen vaak als een kostenpost. Echter wordt er weinig aandacht gegeven aan de voordelen en aan de lange termijngedachte. U profiteert namelijk een hele lange tijd na de installatie van uw zonnepanelen. Bij dergelijke investeringen zoals in zonnepanelen, is het veel interessanter om te kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO) van de investering. Wat kost deze investering u de totale levensduur van de installatie en wat levert het u op? Het berekenen van de TCO kan een manier zijn om vooraf of achteraf de kosten van de zonnepanelen te bepalen en onderling te vergelijken.

TCO van uw zonnestroominstallatie

Waar bestaat de TCO van uw zonnepanelen installatie uit? Bij een investering in zonnepanelen bestaat de TCO uit de aanschaf van de installatie, het periodieke onderhoud aan de installatie, het vervangen van uw omvormer en de jaarlijkse afschrijving. Echter staat hier een waardevermeerdering van uw huis tegenover. U bent namelijk zichtbaar duurzaam en u levert een positieve bijdrage aan het milieu en aan onze toekomst. Als we kijken naar het financiële plaatje, dan bespaart u met de deze investering gedurende de totale levenscyclus van de installatie (25-30 jaar), aanzienlijk op uw jaarlijkse energierekening. Kosten die onderdeel kunnen zijn van de total cost of ownership van uw zonnepanelen:

 • Aankoop en installatie;
 • Onderhoudskosten;
 • Afschrijvingen;
 • Reparatiekosten;
 • Keuringen.

Factoren die het rendement beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen. Vaak stellen mensen de vraag: ‘’Wat levert een zonnepaneel op?’’. Het lijkt een eenvoudige vraag. Echter is deze vraag niet zomaar te beantwoorden. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die de opbrengst van een PV-installatie bepalen. Wij zetten de belangrijkste factoren voor u op een rijtje:

 1. Richting van de zonnepanelen
 2. De hoek van de zonnepanelen
 3. De locatie van de zonnepanelen
 4. De kwaliteit van de zonnecellen
 5. De temperatuurgevoeligheid van de zonnecellen
 6. Overige factoren m.b.t. de installateur. Denk aan transport van de zonnepanelen, uit de verpakking halen van de panelen en montagefouten.

Veiligheid en maximaal rendement met een onderhoudscontract

Periodiek onderhoud aan uw zonnepanelen is erg belangrijk om het rendement en de levensduur van de installatie te waarborgen. In de praktijk zien we dat als een zonnestroominstallatie niet periodiek wordt onderhouden, de opbrengst daalt en de veiligheid vermindert. Bij Houtman Inspectie bieden we een onderhoudscontract aan waar wij uw zonnepanelen periodiek keuren en tegelijk reinigen. Zo houdt u uw installatie veilig en profiteert u van maximaal rendement! Lees hier meer over een onderhoudscontract van uw zonnepanelen.

Geef een reactie