Is een zonnepanelen keuring nodig voor particulieren?

Een SCIOS Scope 12 inspectie om uw zonnepanelen te laten keuren kan voor alle zonnepaneleneigenaar, zowel voor particulieren als bedrijven. Hierbij wordt de keuring hetzelfde uitgevoerd, of het nu gaat om een particuliere- of zakelijke installatie. Echter is het als particulier niet vanzelfsprekend om uw zonnepanelen te laten keuren en het is daarom ook niet wettelijk verplicht. Echter kan het wel verstandig zijn aangezien er steeds vaker sprake is van negatieve publiciteit. Voor zakelijke installaties is brandgevaar en de eis van verzekeraars een reden om wel de zonnepaneleninstallatie te laten keuren. Vaak kunnen bedrijven dit via de verzekeraar regelen.

Brandgevaar bij zonnepanelen

Ondanks dat het risico bij particuliere installaties klein is, kan een zonnepanelen keuring voorkomen dat er brand ontstaat. Vaak ontstaat dit door het onvakkundig monteren van bijvoorbeeld stekkers/connectoren die de panelen en de verlengkabels op het dak met elkaar verbinden. Uiteraard kan er ook een probleem ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van stekkers van verschillende fabrikanten.

Wanneer er stroom wordt geproduceerd, in dit geval bij zonnepanelen, betekent het dat er een grote hoeveelheid stroom maar één kant op gaat. Wanneer er sprake is van een slechte verbinding, in kabelaansluiting, kan er een vlamboog ontstaan. Bij een vlamboog kan de temperatuur zo hoog oplopen dat er een kans ontstaat dat omliggende materialen vlam vatten.

Redenen om zonnepanelen te laten keuren als particulier

U kunt er voor kiezen om als particulier uw zonnepanelen te laten keuren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om er zeker van te zijn dat jouw zonnepanelen niet zullen zorgen voor brandgevaar door problemen tijdens de installatie of door slechte verbindingen. Daarnaast is er de laatste tijd veel negatieve publiciteit en is de kwaliteit van installatiebedrijven achteruit gegaan. Daarom merken we dat sommige particulieren de behoefte hebben om hun zonnepanalen te laten inspecteren. Zo kunt u met een gerust hart van de veiligheid en betrouwbaarheid van uw installatie uitgaan.

scope-12-particulieren

Wat kost een keuring zonnepanelen voor particulieren?

De kosten voor het laten keuren van uw zonnestroominstallatie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen die uw installatie bevat. Daarnaast is het aantal omvormers van belang om tot een goede prijsindicatie te komen. Een ander belangrijk punt die wordt meegerekend in de kostenberekening voor particuliere Scope 12 inspecties, is de locatie en bereikbaarheid van de PV-installatie. Liggen de zonnepanelen op een schuin dak, plat dak of op het land? Is het dak gemakkelijk te bereiken via binnenuit? Is het dak bereikbaar met een trap tot 2,5 meter of is het hoger dan 2,5 meter. Al deze factoren bepalen uiteindelijk de totale kosten voor een keuring van uw zonnepanelen als particulier.

Wat controleert de Scope 12 inspecteur allemaal?

De inspecteur beoordeelt alle onderdelen van de zonnestroominstallatie. Van de zonnepanelen, omvormers en connectoren tot aan de meterkast. Tijdens de keuring voert de inspecteur een aantal tests uit. Denk hierbij aan:

 

  • Het controleren van tekeningen, berekeningen en documenten;
  • Controleren of het elektrisch materieel in overeenstemming is met de installatie-eisen;
  • Doen we een visuele keuring bij uw zonnepanelen of PV-installati
  • Doen we elektrotechnische metingen.
zonnepanelen-keuring-particulieren

Zonnepanelen laten keuren als particulier? Vraag een offerte aan voor de exacte kosten

Bent u een particulier en wilt u graag uw zonnestroominstallatie laten keuren door een onafhankelijke en gecertificeerde partij? Dan bent u bij Houtman Inspectie aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in zonnepanelen keuringen (Scope 12) en daarnaast ook in andere elektrotechnische keuringen. U kunt een offerte al binnen 1 minuut aanvragen met onze handige offerte tool. In deze tool kunt u zeer eenvoudig alle aspecten, die al eerder genoemd zijn in deze blog, invullen en aankruisen. Wanneer uw aanvraag is verstuurd zorgen wij dat er zo snel mogelijk een offerte voor u klaar ligt.

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven