Onderhoud zonnepanelen nodig of niet?

onderhoud zonnepanelen

Ja, zonnepanelen hebben onderhoud nodig. Maar over het algemeen hebben ze niet veel onderhoud nodig. Wij leggen het je graag uit.

Onderhoud zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen installaties neemt gigantisch toe. En de vraag is niet alleen hoog onder particulieren, maar ook veel ondernemers kiezen er steeds vaker voor om zonnepanelen op het dak van hun pand te leggen.

Over het algemeen hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig. Wel is het goed om ze regelmatig te laten reinigen door een speciaal bedrijf. Door de weersomstandigheden kan het zijn dat er vuil op is achtergebleven, zoals bladeren en stof. Als je dit vuil laat zitten, kan het namelijk een negatief effect hebben op het rendement van je zonnestroominstallatie. Je kunt tot wel een paar procent aan rendement verliezen. En dat wil je toch niet! Laat ze daarom periodiek reinigen door een speciaal bedrijf.

Onderhoud zonnepanelen zelf doen of uitbesteden?

Het onderhoud zonnepanelen komt er vooral op neer dat je controleert of er geen hardnekkig vuil op de oppervlakte is gekomen. Is dit het geval? Dan kun je ervoor kiezen om zelf het onderhoud van je zonnepanelen te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen door een professioneel bedrijf te laten reinigen. Zij zijn erin gespecialiseerd en hebben speciale materialen die de panelen niet zullen beschadigen. Lees hier meer over zonnepanelen reinigen. Naast het reinigen doe je er goed aan om de zonnestroominstallatie periodiek te laten keuren conform scope 12.

onderhoud zonnepanelen

Scope 12 en onderhoud zonnepanelen

Een PV-installatie dient goed te worden onderhouden. Allereerst natuurlijk om het maximale rendement eruit te halen, om de levensduur te verlengen maar ook om de veiligheid en bedrijfszekerheid te waarborgen. Met een periodieke SCIOS Scope 12 inspectie waarborg je de kwaliteit van de installatie en voldoe je aan de eis van verzekeraars.

Profiteer van maximaal rendement goed zonnepanelen onderhoud

Wanneer je zonnepanelen vies zijn, kan dit wel tot een rendementsverlies leiden van wel 10 procent. En wanneer je zonnepanelen beschadigd zijn kan dit niet alleen tot rendementsverlies leiden maar ook tot gevaarlijke situaties.

Wanneer er een flinke regenbui is geweest, is er vaak een deel van het vuil weggespoeld. Echter is lang niet alles weggespoeld en hoopt het vuil zich na verloop van tijd steeds verder op. De regen haalt vooral de stof op de panelen weg. Door je zonnestroominstallatie bijvoorbeeld één keer per jaar grondig te laten reinigen, zorg je dat je blijft profiteren van maximaal rendement.

Ons advies is om voor een gespecialiseerd bedrijf te kiezen voor het reinigen en/of onderhouden van je zonnepanelen. Daarnaast doe je er verstandig aan om de installatie periodiek te laten keuren.

Advies nodig voor het onderhoud zonnepanelen? Houtman Inspectie B.V. helpt je graag

Heb je vragen over het onderhoud van je zonnepanelen installatie? Wil je tips of ben je misschien geïnteresseerd in het periodiek laten keuren conform Scope 12? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag advies en onze inspecteurs komen graag langs om de installatie te inspecteren!

update scope 12

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven