Zonnepanelen installeren, iedereen kan dat toch? Veelvoorkomende problemen zonnepanelen

Zonnepanelen installeren, iedereen kan dat toch? Veelvoorkomende problemen zonnepanelen

We leven in een tijd waar de energietransitie in volle gang is, zo ook de zonnepanelen markt. De snelle groei van deze markt is ontzettend goed, maar brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Het installeren van zonnestroominstallaties vereis namelijk vakkennis. Maar hoe is daar vandaag de dag mee gesteld en wat zijn de toekomstperspectieven hiervan? Wij, als SCIOS Scope 12 inspectiebedrijf, komen dagelijks bij (grootschalige) PV-installaties en zien wat er speelt in de markt.

De Solar markt is één van de grootste groeimarkten in Nederland. Het gaat natuurlijk ook om een fantastisch product. De energietransitie is een belangrijk onderwerp en de energieprijzen rijzen de pan uit. Met een relatief betaalbare investering kun je dus de energielasten terugdringen, en dat met een gunstige terugverdientijd. Voor gebouwen is het zelfs vanaf 1 januari 2023 verplicht om energielabel C te hebben.

Echter speelt er tijdens deze snelle groei een ander probleem in de markt. Er zijn namelijk minimale marges. Elke euro dient twee keer te worden omgedraaid en veel installatiebedrijven staan onder druk. Daarnaast is de kwaliteit van de installaties, en dus ook van de installaties, steeds vaker niet goed. De installateurs en installatiebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Hier zitten ook elektrotechnische installateurs bij zonder elektrotechnische achtergrond. Dit zorgt ervoor dat steeds meer installaties van slechte kwaliteit zijn.

zonnepanelen-slecht-geinstalleerd

De kwaliteit van PV-installaties

De kwaliteit en veiligheid van installaties zijn ontzettend belangrijk. Echter komen er steeds vaker problemen voor bij zonnestroom installaties. Veelvoorkomende problemen zijn gepruts in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar aansluiten en zonnepanelen die niet goed zijn vastgezet. Dit zijn gebreken die wij als inspectiebedrijf dagelijks tegenkomen. Door de snelle en grote groei van installatiebedrijven en vaak de slechte kwaliteit van deze bedrijven, neemt de schadelast toe. Uit onderzoek is gebleken dat branden bij deze installaties een elektrotechnische oorzaak kennen. Vaak komt dit door een foutieve aansluiting of onkunde bij installateurs.

Voornamelijk bij particulieren zien wij vaak slecht geïnstalleerde zonnepanelen. Hier zijn nog geen strenge eisen van verzekeraars zoals dat wel is bij de grotere installaties. Bij particulieren geldt geen verplichte Scope 12 keuring. Een kleine opsomming van de problemen die wij als inspectiebedrijf ontzettend vaak tegenkomen:

  • Losse connectoren
  • Kabels los over het dak
  • Onjuiste toepassing van aardlekschakelaars
  • Niet naleven Arbeidsomstandighedenbesluit / NEN 1010
  • Verkeerd gebruik van schakelmateriaal
  • Inductielussen
  • Verkeerde configuraties van panelen /omvormers
  • Onvoldoende / teveel ballast

Maar hoe moeten we er in de toekomst ervoor gaan zorgen dat dit soort zaken kunnen worden voorkomen? Welke maatregelen kan een installateur nemen zodat hij voldoen aan de wettelijke bepalingen en natuurlijk aan de eisen van zijn opdrachtgever.

Hoe kunnen toekomstige problemen met zonnestroom installaties worden voorkomen?

De kwaliteitsborging in de gehele keten moet beter. In 2020 is SCIOS Scope 12 in het leven geroepen. Deze inspectiemethode wordt op dit moment met name toegepast bij de grotere installaties, terwijl veel problemen juist ook bij particulieren voorkomen. Alleen inspectiebedrijven met een geldig SCIOS certificaat mogen deze inspectie uitvoeren. Houtman Inspectie B.V. is gecertificeerd en gespecialiseerd in Scope 12. Een tijdje geleden heeft Corné Houtman, oprichter van Houtman Inspectie B.V. een interview gehouden bij BNR Nieuwsradio over Scope 12.

Om oplossing toekomstige problemen met zonnepanelen installaties te voorkomen, is het belangrijk dat elke installateur zich laat scholen en opleiden tot een volwaardig monteur. Door een goede scholing zal de kwaliteit en deskundigheid van een monteur toenemen, wat uiteindelijk zal resulteren in een betere en veiligere PV-installatie.

zonnepanelen-brandgevaar