Zonnepanelen kunnen hun energie niet kwijt en schakelen uit

Zonnepanelen schakelen uit

Steeds meer daken in Nederland worden gevuld met zonnepanelen. Echter brengt dit dus ook steeds vaker problemen met zich mee. Een probleem wat steeds vaker voorkomt is dat zonnepanelen vanzelf uitschakelen omdat ze hun energie niet kwijtkunnen. Dit komt vaak voor op extra zonnige dagen, wanneer er veel zonne-energie wordt geproduceerd. Maar waarom gebeurt dit en kan dit worden voorkomen?

Waarom schakelt een PV-installatie bij te veel zon automatisch uit?

Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelen omvormers zich automatisch uit. Iedere omvormer heeft namelijk een ingebouwd mechanische die ervoor zorgt dat de omvormer automatisch van het elektriciteitsnet wordt afgeschakeld, wanneer de omvormer buiten de zogenaamde ‘’net-parameters’’ komt. Bij een zonnestroominstallatie bestaan deze parameters uit spanning, stroom en frequentie. Het gaat hierbij voornamelijk om de netspanning en de frequentie van het stroomnet. In ieder land zijn er wettelijke eisen vastgelegd over bij welke limietwaarden een omvormer zich van het net moet afschakelen. In Nederland is dit wanneer de netspanning boven de 253 Volt komt.

Het uitschakelen van de zonnepanelen voorkomt dat jouw elektrische apparaten uitvallen of kapotgaan. Wanneer de spanning op het net weer afneemt, gaat de omvormer automatisch weer aan. Lees hier meer over de efficiëntie en veiligheid van PV-installaties.

zonnepanelen schakelen vanzelf uit

Zonnepanelen schakelen uit. Wat zijn de gevolgen voor mijn opbrengst?

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te laten leggen, wil je natuurlijk genieten van een optimaal rendement en zoveel mogelijk stroom terug leveren aan het net. Het is daarom vervelend wanneer een deel van jouw zonnepanelen tijdelijk worden uitgeschakeld. Gelukkig gebeurd dit niet heel erg vaak in verhouding tot het gemiddeld aantal zonuren in Nederland.  

Kan ik iets doen wanneer mijn zonnepanelen uitvallen?

Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Het probleem is helaas niet zelf op te lossen. Wil je toch actie ondernemen? Neem dat contact op met jouw netbeheerder. Zij kunnen ervoor zorgen dat er in het gebied extra dikke stroomleidingen en transformatoren worden geplaatst om de spanning in het net te stabiliseren.

Wat daarnaast ook kan bijdragen om uitval van de omvormer te beperken, is een dikkere kabel te leggen tussen de meterkast en de omvormer. Zo zorg ervoor dat er zo min mogelijk spanningsopbouw is tussen die twee. Let op: hoe verder de omvormer van de meterkast staat, hoe dikker de kabel moet zijn.

Daarnaast doe je er verstandig aan om stroom af te nemen op de momenten dat de spanning op het net het hoogst is. Bij de meeste bedrijven gebeurd dit al, omdat er overdag gewerkt en geproduceerd wordt. Bij particulieren installatie-eigenaren gebeurd dit nog te weinig. Laat bijvoorbeeld je wasmachines, vaatwassers en laadpalen overdag draaien. Ben je niet thuis? Kijk dan eens naar slimme oplossingen zodat je een tijdslot kunt instellen of het apparaat van afstand kunt bedienen.

Is het nog wel slim om een PV-installatie te laten plaatsen?

De economie in Nederland groeit en de energietransitie versnelt verder. De vraag naar duurzame energie neemt toe en dit zorgt voor druk op het net. Het is natuurlijk begrijpelijk dat de aanschaf van zonnepanelen nu minder interessant is door de druk op het elektriciteitsnet. Niemand wilt tenslotte te maken krijgen met het verlies van rendement.

Om aan de stijgende vraag naar energie tegemoet te komen, zijn netbeheerders druk bezig om het elektriciteitsnet uit te breiden. Dit betekent dat er meer en dikkere kabels in de grond en nieuwe verdeelstations komen. Naast de uitbreiding van het net wordt er ook gewerkt aan slimme oplossingen. Door deze slimme oplossingen kan er meer capaciteit worden vrijgemaakt in het elektriciteitsnet.  

Het belang van een professioneel montagesysteem

Zorg ervoor dat jouw zonnestroominstallatie optimaal en veilig functioneert door deze te laten keuren door een professional van Houtman Inspectie. Of je nu een SCIOS Scope 12Scope 10Scope 8, NEN 3140, of NEN 1010 inspectie nodig hebt, bij Houtman Inspectie zorgen we ervoor dat alle aspecten van jouw zonnepanelensysteem grondig worden gecontroleerd. Neem vandaag nog contact op met Houtman Inspectie om een deskundige elektrische inspectie in te plannen en zeker te zijn van de veiligheid en efficiëntie van jouw installatie.

Houtman Inspectie B.V.

Samen voor een duurzaam en veilig leefklimaat

Scroll naar boven